Gynybos departamento pareigūnai perdavė slaptą informaciją Kathrynai Bigelow, filmo „Išminuotojų būrys“ („The Hurt Locker“) režisierei, kuri kuria filmą apie gegužės mėnesį Pakistane atliktą reidą prieš O. bin Ladeną.

Filmas turėtų pasiekti kino teatrus likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų, todėl neveltui sklinda gandai, kad jis turi padidinti B. Obamos populiarumą, dar kartą visiems primindamas apie prezidento (kol kas) didžiausią laimėjimą.

Pranešama, jog K. Bigelow gavo visą prieigą prie „slapčiausios misijos pasaulyje“.

Niujorko Respublikonų partijos kongreso narys ir Atstovų rūmų šalies saugumo komiteto pirmininkas Peteris Kingas išsiuntė laiškus gynybos departamento generaliniams inspektoriams ir CŽV, nuogąstaudamas dėl slapos informacijos paviešinimo.

„Nusprendusi paviešinti slaptą informaciją, prezidento administracija privalo pirmiausia informuoti Kongresą, o tik tuomet Amerikos piliečius“, – pažymėjo jis, paraginęs CŽV peržiūrėti užbaigtą filmą prieš rodant jį kino teatruose.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Jay Carney’is paneigė kaltinimus, jog prieiga prie informacijos buvo suteikta politiniais tikslais, ir pavadino tokius teiginius „absurdiškais“.

„Kai žmonės rengia straipsnius, knygas, dokumentinius filmus ar dar ką nors, kas yra susiję su prezidentu, ir nori pasikonsultuoti su administracijos pareigūnais, kaip įmanydami stengiamės jiems padėti ir užtikrinti faktų teisingumą“, – sakė jis.

„Manau, kad Atstovų rūmų šalies saugumo komiteto nariai turi kur kas svarbesnių reikalų, pavyzdžiui, išliekanti terorizmo grėsmė, nei kažkoks filmas“, – pridūrė J. Carney'is.

Nerimas dėl galimo informacijos nutekėjimo kilo po to, kai, praėjus vos kelioms dienoms nuo sėkmingos O. bin Ladeno likvidavimo misijos, didžiausiuose JAV dienraščiuose pasirodė išsami informacija apie jos eigą.

Jungtino karinių štabų vadų komiteto pirmininkas admirolas Michaelas Mullenas sakė: „Užteks malti liežuviu, kitaip greitai peržengsime ribą ir liksime kvailio vietoje.“

Buvęs JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas ir specialiųjų operacijų padalinio vadovas admirolas Ericas Olsonas taip pat sutiko, jog ši problema yra rimta.

K. Bigelow pareiškime sakė, kad filme bus parodyta, jog misijos sėkmė taip pat priklausė ir nuo ankstesnės administracijos darbo.

„Tai buvo Amerikos triumfo akimirka, tikra žygdarbis“, – sakė ji.
„Nėra jokių abejonių, jog būtent taip šią pergalę ir pavaizduosiu filme.“