Mirė per riaušes nukentėjęs vyras

Vienoje Londono ligoninių antradienį mirė žmogus, kuris pirmadienį buvo peršautas savo automobilyje per riaušes, pranešė policija; tai pirmoji žūtis per tris dienas neramumų Didžiosios Britanijos sostinėje.

26-erių vyriškis buvo aptiktas su šautinėmis žaizdomis vėlai pirmadienį Kroidone, Londono pietinėje dalyje, kur per riaušes buvo padegti ir sudegė keli pastatai, nurodė sostinės policija.

Policija pradėjo žmogžudystės tyrimą. Sulaikyti keli jaunuoliai, kurie gali būti susiję su šiuo nusikaltimu.

Per Londoną ir dar kelis Britanijos miestus nusirito smurto banga, kurią sukėlė praėjusią savaitę buvęs šaudymas, bet tuomet tai buvo policijos šūviai. 29-erių Markas Dugganas ketvirtadienį Totename, Londono šiaurėje, krito nuo policininko kulkos. Policininkai per operaciją prieš nusikalstamas gaujas juodaodžių bendruomenėje sustabdė taksi automobilį, kuriame buvo M.Dugganas, ir mėgino jį suimti.  Antradienį paskelbtoje išvadoje apie M.Duggano mirtį nurodyta, jog jam į krūtinę pataikiusi vienintelė kulka buvo mirtina.

Rengiamas neeilinis šalies parlamento posėdis

Ketvirtadienį neeiliniam posėdžiui šaukiamas Jungtinės Karalystės parlamentas – į šalį skubiai sugrįžęs premjeras Davidas Cameronas teigia, kad tokių priemonių imtasi sprendžiant po šalį plintančių riaušių problemą, informuoja BBC.

Parlamentarai atšaukiami iš vasaros atostogų.

Antradienį vyko šalies vyriausybės nepaprastųjų situacijų komiteto „Cobra“ posėdis. Riaušės iš Londono ėmė plisti po kitus šalies miestus.

„Mes padarysime viską, kas mūsų galioje, kad tvarka ir ramybė grįžtų į Jungtinės Karalystės miestų gatves, jos vėl bus saugios, ten galiotų įstatymai“, - sakė premjeras.

Ruošiantis trečiadienio nakčiai, anot premjero, viso Londono gatvėse budės per 16 tūkst. policijos pareigūnų.

Visoje šalyje sulaikyta  šimtai žmonių

D. Cameronas anksčiau sakė, kad sulaikyta 450 žmonių. Vėliau paskelbtais oficialiais duomenimis, per tris dienas vien Londone policija sulaikė 525 asmenis, nurodoma BBC tinklalapyje.

Didžiosios Britanijos policija Birmingame po riaušių nakties sulaikė 138 asmenis, smurtui išplitus iš Londono į kitus šalies rajonus.

Birmingame, turinčiame apie milijoną gyventojų, per naktį buvo užpulta mažiausiai 30 parduotuvių ir kitų patalpų.

Iki 800 kaukėtų riaušininkų plėšė parduotuves pagrindiniame miesto prekybos centre, padegta policijos nuovada, pranešė Vakarų Midlandso policija.

Į kovą su niokotojais mesta apie 400 riaušių policijos pareigūnų.

"Praėjusi naktis buvo tikrai baisi mūsų šaliai ir dar baisesnė Birmingamui”, - sakė Vakarų Midlandso policijos viršininkas Chrisas Simsas.

“Ir turiu pažymėti, kad šįsyk minia nebuvo įpykusi, ji buvo gobši. Mes susidūrėme su nesąžiningumu, betvarke”, - sakė jis ir pridūrė, jog daugelis sulaikytųjų yra “stebėtinai jauni”.

"Tai paaugliai, mergaitės, berniukai; prašyčiau jų tėvų ir bendruomenės pasirūpinti, kad jie ateinančią naktį neitų į gatves ir liktų namie, kur jie būtų saugūs”, - nurodė Ch.Simsas.

Pasak BBC, Skotland Jardas pranešė, jog riaušininkams vaikyti policininkams leista panaudoti plastiko kulkas. Anksčiau Didžiojoje Britanijoje per tokius neramumus šio tipo kulkos nebuvo naudojamos. Todėl kiekvienas jų panaudojimo atvejis turės būti pagrįstas.

Vakarų Midlando policijos pareigūnai antradienį pranešė, kad Handsvorte, Birmingeme, buvo padegta policijos nuovada.

Pasirodė informacijos apie Mančesteryje siaubiamus automobilius, apie 200 po kaukes veidus slepiančių jaunuolių siaubia Tokstetą ir Liverpulį.

Bristolio policija šią akimirką praneša bandanti sutramdyti apie 150 agresyvių jaunuolių minią.

Notingemšyro pareigūnai praneša apie išpuolį prieš policijos nuovadą, ten padegta apie 200 padangų.

Neramumai užfiksuoti ir Lydse bei Čapeltaune.

Londoną apėmus precedento neturinčioms riaušėms, pietiniuose Kroidono, Pekamo ir Luišamo rajonuose degė pastatai, o plėšikautojų gaujos siautėjo rytiniame Haknio, pietiniame Klapamo, šiauriniame Kamdeno ir vakariniame Ilingo priemiesčiuose.

Suimti trys pasikėsinimu nužudyti policininką įtariami asmenys

Londone trys asmenys buvo suimti įtarus, kad jie kėsinosi nužudyti policijos pareigūną, kuris praeitą naktį buvo partrenktas automobiliu per didžiules riaušes sostinės šiauriniame rajone, antradienį pranešė policija.

Pareigūnas, kuris antradienį paryčiais buvo partrenktas automobilio Londono šiaurės vakariniame Brento rajone, buvo išvežtas į ligoninę, tačiau dabar jo būklė stabili. Per šį incidentą taip pat buvo lengvai sužeistas kitas policininkas.

"Manoma, jog sužalojimas įvyko, kai policija sustabdė kelis automobilius (nežinoma kiek), kuriuose buvę asmenys buvo įtarti dalyvavę plėšikaujant netoliese buvusioje elektros prietaisų parduotuvėje", - sakoma Skotland Jardo pranešime.

"Manoma, kad vieno iš šių automobilių vairuotojas nuvažiavo, sužalodamas policijos pareigūną, - pridūrė policija. - Vėliau policija sulaikė tris asmenis ir suėmė juos dėl įtariamo pasikėsinimo nužudyti."

Draudėjams kainuos dešimtis milijonų

Didžiosios Britanijos draudėjų asociacijos atstovė antradienį sakė, kad tris naktis trukusios riaušės Londone ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose draudėjams kainuos "dešimtis milijonų svarų".

"Dar per anksti, kad susidarytume visą bendros sumos vaizdą, ypač kiek atsieis verslo sutrikdymas, bet draudėjai intensyviai dirba su gyventojų paraiškomis ir nuostolių dydis turėtų paaiškėti", - sakė Didžiosios Britanijos draudėjų asociacijos visuotinio ir sveikatos draudimo direktorius Nickas Starlingas.

Per tris riaušių, plėšimo ir padeginėjimo naktis kaukėti jaunuoliai nusiaubė dideles Londono dalis. Neramumai persikėlė ir į kitus miestus. 

Gatvėse buvo 1,7 tūkst. pareigūnų

Skotland Jardas nurodė pasiuntęs dar 1,7 tūkst. pareigūnų malšinti neramumų Londone, kurie yra didžiausi per daugelį metų.

Šimtai riaušių policininkų užplūdo Haknį, mėgindami pažaboti smurtą rajone, esančiame vos už kelių kilometrų nuo vietos, kur ateinančiais metais vyks olimpinės žaidynės.

Sutemus guminėmis lazdomis ginkluoti policininkai atstūmė jaunuoliu, o vietos gyventojai, norintys grįžti į savo namus, buvo laikomi už policijos užtvarų.

Kroidone liepsnojo visas kvartalas, įskaitant šimtmetį gyvuojančią baldų gamybos įmonę.

Vietos gyventojai buvo evakuoti dėl plintančių gaisrų, o dienraštis "The Guardian" citavo vieną ten dirbusį pareigūną: "Mes nebegalime susidoroti. Priėjome lūžio tašką."

Kaip praneša policija, Kroidone viename automobilyje buvo rastas pašautas 26 metų vyras. Sužeistasis nuvežtas į ligoninę, o jo būklė buvo kritinė.

Siautėjo plėšikautojai

Prie Kroidono centro plėšikautojų gaujos netrikdomos bastėsi gatvėmis, o gatvėse tvyrojo degančių pastatų ir automobilių dvokas, nurodė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Ugniagesiai taip pat malšino didelį gaisrą Klapame, kur plėšikautojai įsiveržė į prekybos centrą "Debenhams".

Turtingi rajonai taip pat neišvengė riaušininkų smurto: plėšikautojai, įsiveržę į "Michelin" žvaigždutėmis įvertintą restoraną "The Ledbury" Noting Hile, atiminėjo svečių mobiliuosius telefonus, vogė lėkštes nuo stalų ir mėgino išplėšti kasą.

Riaušių vaizdai DELFI skaitytojų fotoobjektyvuose:

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuotraukas!