Kilo abejonių dėl saugumo per olimpiadą

Neramumai, per kuriuose jaunuolių būriai plėšė parduotuves, puldinėjo policininkus ir padeginėjo automobilius, iškėlė klausimų dėl kitais metais Londone vyksiančios olimpiados saugumo, taip pat atskleidė susikaupusį pyktį prieš sostinės policiją.

Nuo riaušininkų nukentėjo apie 35 policijos pareigūnus, įskaitant tris, kurie buvo partrenkti automobilio, kai mėgino suimti žmones viename Londono rytiniame rajone.

Pareigūnai "sukrėsti pasibaisėtino prieš juos nukreipto smurto masto", - sakė policijos vadė Christine Jones.

Vidaus reikalų sekretorė buvo priversta nutraukti atostogas

Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorė  Theresa May dėl tebesitęsiančio smurto Londone buvo priversta nutraukti savo atostogas, praneša BBC.

Dėl plėšimų ir smurto daugelyje sostinės rajonų buvo sulaikyta daugiau nei 100 žmonių ir sužeisti 35 policijos pareigūnai. Šeštadienį Totenheme kilusios riaušės išplito iki Enfildo Londono šiaurinėje dalyje ir Brikstono - pietuose.

T. May, kuri atostogų metu palaikė ryšį su vyresniaisiais politikais ir policijos vadais, pirmadienį susitiks su Londono policijos komisaru Timu Godwinu ir kitais pareigūnais. Vidaus reikalų ministerijos atstovas nepatvirtino, ar T. May trumpam nutraukė savo atostogas dėl kilusių neramumų, ar ji ir taip jau pirmadienį turėjo grįžti į Londoną.

Įtūžo, kai policija nušovė keturių vaikų tėvą

Smurtas pirmiausiai prasiveržė neturtingame Londono priemiestyje Totename, kai vietos gyventojai įtūžo dėl incidento, per kurį policija nušovė 29 metų Marką Dugganą, kuris buvo keturių vaikų tėvas.

Kaip praneša policija, "nusikalstamas kopijuotojų" smurtas sekmadienio vakarą ir pirmadienį paryčiais apėmė kitas Londono teritorijas, įskaitant turistų mėgstamą komercinį Oksfordo žiedo rajoną.

Neramumai vyksta blogėjant socialinei ir ekonominei padėčiai Didžiojoje Britanijoje: ekonomika vis dar negali visiškai atsigauti nuo finansų krizės padarinių, o konservatorių vyriausybė mažina socialines išlaidas ir didina mokesčius, siekdama sumažinti biudžeto deficitą.

Politikai kaltina dėl to, kas vyksta, banditų gaujas, kurios mėgina pasinaudoti nestabilia situacija.

Daužė parduotuves ir policijos automobilius

Sekmadienio vakarą Enfildo gatvėse užfiksuota susirėmimų tarp vietos gyventojų ir policijos pareigūnų. Apie 200 jaunų žmonių ėmė daužyti parduotuvių langus ir aplamdė policijos automobilį, informuoja news.ru.

Ten gyvenantis parlamento narys Nikas de Bois taip apibūdino situaciją rajone „Twitter“ socialiniame tinkle: „Visur pilna žmonių. Masinėmis riaušėmis to nepavadinčiau, tačiau padėtis atrodo rimta.“

Skotland Jardas nusiuntė pastiprinimą į minėtą rajoną bei dar į kitus du.

Tinklaraščius rašančių žmonių duomenimis, neramumai kilo ir kituose Didžiosios Britanijos sostinės rajonuose: Edmontone, Dalstone, Brikstone ir Kroidone. Tačiau policijos atstovai spaudai paneigė daugelį pranešimų, įskaitant informaciją apie riaušes Londono pietuose – Brikstone ir Kroidone, kur gyvena nemažai išeivių iš Karibų jūros baseino šalių.

Žiniasklaida pranešė, kad kaukes dėvinčių jaunų žmonių grupė ėmė mėtyti akmenis į automobilius prie didžiausio Europoje prekybos centro „Westfield“, esančio Londono vakarinėje dalyje. Vėliau Skotland Jardas informavo, kad chuliganai išsilakstė, vos pamatę policijos pareigūnus.