Spaudos konferencijoje JAV teritorinio saugumo sekretoriaus Tomo Ridge'o (Tomo Ridžo) paskelbtame įspėjime taip pat minima Niujorke įsikūrusi didžiausia pasaulyje finansų kompanija "Citigroup Inc" ir "Prudential Financial" pastatas Niūarke, Niū Džersyje.

"Gavę naujos žvalgybos informacijos priėmėme sprendimą padidinti grėsmės lygį šiame sektoriuje, šiose bendrijose", - sakė T.Ridge'as.

Tai pirmasis įspėjimas apie pavojų konkrečiame ekonomikos sektoriuje.

JAV vyriausybės patvirtintoje penkių spalvų skalėje terorizmo grėsmės lygiui žymėti "didelis" grėsmės lygis, žymimas oranžine spalva, yra antras po aukščiausio pavojaus lygio. Jis reiškia, kad egzistuoja "didelė teroristų atakų tikimybė".

Sekmadienio įspėjimas paskelbtas aptikus medžiagos, kurioje analizuojami būdai, kaip galima būtų atakuoti kai kuriuos svarbiausius Vakarų kapitalizmo simbolius.

"Retai gaunama tokia kokybiška žvalgybinė informacija, ir ji kelia nerimą tiek savo apimtimi, tiek ir konkretumu", - sakė T.Ridge'as.

Paskelbus įspėjimą apie padidintą teroro išpuolių grėsmės lygį, šoktelėjo naftos kainos.

Prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) sekmadienį pritarė Teritorinio saugumo sekretoriaus rekomendacijai padidinti grėsmės lygį, sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Erin Healy (Erin Hili).

Jungtinės Valstijos gruodžio mėnesį visos šalies mastu buvo paskelbusios oranžinį - "didelį" - grėsmės lygį, tačiau sausį vėl sumažino jį iki geltonos spalvos, kuri žymi "padidėjusią" terorizmo grėsmę.

Pasaulio bankas ir Tarptautinis valiutos fondas įsikūrę vos kelios minutės kelio pėsčiomis iki Baltųjų rūmų. Vašingtono policijos viršininkas Charlesas Ramsey (Čarlzas Ramsis) sakė, kad jo departamentas sustiprino šių finansinių institucijų, taip pat Federalinio rezervų banko ir monetų kalyklos stebėjimą.

Atakos panaudojant sunkvežimius

Niujorko valdžia sakė nagrinėjanti informaciją, kad išpuoliams surengti gali būti panaudoti sunkvežimiai, kaip tai buvo padaryta per 1993 metų sprogdinimą Pasaulio prekybos centre, nusinešusį šešių žmonių gyvybes.

Miesto meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas) sakė, kad policija stiprina svarbiausių objektų Niujorke apsaugą. "Nepagailėsime jokių lėšų ir nepaliksime jokios progos", - sakė jis per spaudos konferenciją.

Niujorke jau anksčiau buvo paskelbta aukštesnio laipsnio parengtis dėl šiame mieste rugpjūčio pabaigoje įvyksiančio Respublikonų partijos nacionalinio suvažiavimo, kuriame G.W.Bushas oficialiai pradės savo rinkimų kampaniją.

JAV pareigūnai anksčiau yra įspėję apie galimus teroro išpuolius prieš lapkritį įvyksiančius prezidento rinkimus. Saugumo politika yra viena svarbiausių rinkimų kampanijos temų.

Manoma, kad G.W.Bushas jau pirmadienį nurodys pradėti kai kurias žvalgybos aparato reformas, kurias rekomendavo 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių tyrimo komisija.

T.Ridge'as sakė, jog neturima konkrečios informacijos, kad bus surengta ataka, tačiau iš įvairių šaltinių gauta duomenų, jog Osamos bin Ladeno tinklas "al Qaeda", atsakingas už 2001-ųjų išpuolius Vašingtone ir Niujorke, vėl ketina smogti pasaulio finansų centrui.

JAV pareigūnas agentūrai "Reuters" sakė, kad informacija buvo surinkta per pastarąsias 24-36 valandas.

Teritorinio saugumo sekretorius atsisakė nurodyti, iš kur buvo gauta informacija.