Ši programa yra ambicingiausias politinis projektas trečiojoje M. Bloombergo kadencijoje, jis leis patikrinti, kaip vadovybė sugeba bendrauti su beveik 315 tūkst. Niujorko gyventojų, kurie yra socialiai pažeidžiami – nėra įgiję išsilavinimo, neturi darbo arba yra įkalinimo įstaigose.

Michaelas Bloombergas
Šiais visuotinio taupymo laikais nelengva rasti lėšų net ir tokiam kilniam tikslui, tad miestas tikisi jų gauti iš neįprasto šaltinio – paties M. Bloombergo, kuris ketina iš savo kišenės padengti apie ketvirtadalį reikiamos sumos, pranešė miesto vadovybės atstovai. M. Bloombergo fondas skirs 30 mln. dolerių (apytikriai 73 mln. Lt), tiek pat skirs milijardierius George‘as Sorosas, o likusią sumą skirs miestas.

Programa bus pradėta įgyvendinti nuo šio rudens. Administracija pareiškė, kad socialinių būstų kompleksuose, kuriuose gyvena nemažai jaunų afroamerikiečių ir lotynų amerikiečių, bus įrengti įdarbinimo centrai, be to, bus perkvalifikuoti pareigūnai, prižiūrintys lygtinais nuteistuosius, siekiant sumažinti recidyvizmo tikimybę, taip pat bus įrengtos naujos klasės tėvams bei atliktas mokyklų įvertinimas, susijęs su afroamerikiečių ir lotynų amerikiečių studentų akademiniu progresu.

Nepaisant to, kad per pastarąjį dešimtmetį Niujorke sumažėjo nusikalstamumas ir išaugo absolventų skaičius, oficialūs miesto pareigūnai teigia, kad afroamerikiečiai ir lotynų amerikiečiai vyrai, ypač tie, kurių amžius nuo 16 iki 24 m., išlieka kritinėje padėtyje beveik visose srityse, įskaitant suėmimų ir pašalinimo iš mokyklos rodiklį bei skurdo lygį.

Nors baltųjų, afroamerikiečių ir lotynų amerikiečių vyrų populiacijos Niujorke pagal dydį beveik vienodos, beveik 84 proc. kalinių ir beveik visi asmenys, priimami į vaikų bei šeimos namus, yra juodaodžiai arba lotynų amerikiečiai, teigiama M. Bloombergo administracijos informacijoje. „Šis skirtumas stulbinantis, – pasakė, mero pavaduotoja sveikatos ir socialinės rūpybos klausimais Linda I. Gibbs. – Tai tragedija.“

M. Bloombergas jau anksčiau bandė įgyvendinti didelio masto socialinius pokyčius, rengdamas visuomenės sveikatos apsaugos kampanijas prieš rūkymą, saldintus gėrimus ir riebų maistą.

Tačiau šįkart jis ėmėsi problemos, kuri dėl savo neišsprendžiamumo ir giliai paslėptų priežasčių politikus kankina ne vieną dešimtmetį. O susikoncentruodamas į vieną miesto gyventojų grupę, jis rizikuoja sukelti pyktį tų gyventojų, kuriems pagalba nebus suteikta.