Vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį užsiminė, kad netrukus bus paskelbta apie naujas priemones prieš gyvūnų mylėtojų ekstremizmą, kurį vidaus reikalų ministras Davidas Blunkettas (Deividas Blanketas) prilygina terorizmui.

Ši tema praėjusią savaitę buvo nagrinėjama pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, kai statybų firma "Montpelier Group" pareiškė atsisakanti dalyvauti naujos tyrimų laboratorijos Oksfordo universitetui statyboje. Tai buvo 18 milijonų svarų sterlingų vertės projektas, bet jo teko atsisakyti, mat firmos akcininkus labai ėmė spausti aktyvūs gyvūnų teisių gynėjai.

Oksfordo universiteto neurochirurgas Tipu Azizas (Tipu Azizas) piktinosi, kad demonstrantų, protestuojančių prieš laboratorijos statybą, veiklos pasekmės būtų visos šalies masto nelaimė, rašo penktadienio "Daily Telegraph".

T. Azizas operuoja parkinsonizmu sergančius pacientus, o laisvalaikiu atlieka bandymus su primatais, ieško naujų būdų nervų sistemos pažeidimams gydyti.

Jis sakė galį suprasti, jog kai kuriems žmonėms nepatinka bandymai su gyvūnais, bet tai nereiškia, jog reikia imtis smurto. Jis siūlo ekstremistus vadinti teroristais, su kuriais reikia elgtis taip pat, kaip su Airių respublikonų armijos ar "Al Qaeda" nariais.

"Montpelier Group" atvejis jau antras šiais metais - anksčiau (sausį) dėl įnirtingų protestų buvo atsisakyta planų statyti primatų tyrimo laboratoriją Kembridže.

Seniausia Didžiojoje Britanijoje vaistų testavimo firma "Huntingdon Life Sciences" jau seniai skundžiasi nuolatiniu fiziniu ir moraliniu smogikų poveikiu, kurie priešinasi tokiems bandymams.

Veiksmų prieš ekstremistus reikalauja ir farmacijos pramonės įmonės. "GlaxoSmithKline", didžiausios Europoje vaistų gamintojos, vadovai perspėjo, jog mažesnės bendrovės dėl grubių išpuolių prieš jas jau bėga iš Didžiosios Britanijos.

Nacionalinė pensijų fondų asociacija ketina siūlyti, kad įžūliausi ekstremistai būtų suimami. Gyvūnų teisių grupės tvirtina toliau dar labiau protestuosiančios - "Montpelier Group" statybininkų pasitraukimams juos dar labiau paakino veikti.

Gyvūnų apsaugos organizacija PETA (People for the Ethical Treatment of Animals - žmonės už etišką elgesį su gyvūnais) pažadėjo penktadienį paskelbti medžiagą apie primatus, naudojamus smegenų tyrimams. Nuotraukose - beždžionės, kurių kaukolės viršus nuimtas, smegenys prismaigstyti elektrodų.