Kai pirmadienį V.Putinui per susitikimą su Kremliaus politiką palaikančiu jaunimu stovykloje prie Seligero ežero buvo užduotas klausimas, ar Rusija ir Baltarusija galėtų tapti viena valstybe, premjeras atsakė: "Tai įmanoma ir labai pageidautina".

"Tai visiškai priklauso nuo Baltarusijos žmonių valios", - pridūrė jis.

Šis netikėtas V.Putino komentaras nuskambėjo Baltarusijai ieškant išeities iš gilios ekonomikos krizės, dėl kurios Rusija pratęsė Minskui suteiktų paskolų grąžinimo terminus, tačiau taip pat nusitaikė į kai kuriuos vertingiausius kaimyninės šalies ekonomikos objektus.

Ekonomistai kaltina Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką praktiškai nesistengiant reformuoti pasenusio ekonomikos modelio, dėl kurio Minsko einamosios sąskaitos deficitas tapo vienas iš didžiausių pasaulyje.

Tačiau V.Putinas negailėjo pagyrų žmogui, kuris vadovauja Baltarusijai pastaruosius 17 metų, o Jungtinių Valstijų buvo pavadintas paskutiniu Europos diktatoriumi.

"Nors retkarčiais iškyla problemų, susijusių su ekonomika, energetika, nesutarimais dėl dujų, reikia gerbti šalies vadovybę ir Aleksandrą Grigorjevičių Lukašenką, kuris nuosekliai žengia integracijos su Rusija keliu", - pabrėžė premjeras.

Rusija ir Baltarusija priklauso bendrai muitų sąjungai, o abiejų šalių vyriausybės reguliariai rengia bendrus posėdžius.

Tačiau iki šiol abiejų valstybių sistemos išliko atskiros, o mėginimai jas dar labiau suvienyti nebuvo sėkmingi.

Praeito amžiaus 10-ajame dešimtmetyje A.Lukašenka buvo aistringas visiško Baltarusijos ir Rusijos suvienijimo šalininkas, o kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad jis siekia tapti bendros valstybės prezidentu.

Tačiau Minsko lyderio prorusiška retorika ataušo, kai Kremliaus vadovu 2000 metais tapo V.Putinas. Nuo to laiko A.Lukašenka stengėsi save vaizduoti eilinių baltarusių gynėju.

V.Putinas taip pat užsiminė, jog neprieštarautų, kad Gruzijos separatistinis regionas Pietų Osetija taptų Rusijos dalimi, jeigu už tai pasisakytų šios respublikos žmonės.

Rusija pripažino Pietų Osetijos nepriklausomybę po 2008 metais vykusio trumpo karo su Tbilisiu dėl Gruzijos separatistinių teritorijų.

"Ateitis priklausys nuo Osetijos žmonių, - pabrėžė V.Putinas. - Rusijos poziciją jūs žinote: kai Gruzija pradėjo karinius veiksmus, Rusija palaikė Pietų Osetiją."

Tuo tarpu Gruzijos parlamento pirmininko pavaduotojas Michailas Mačavarianis Rusijos radijui "Echo Moskvy" sakė, kad šie V.Putino pareiškimai "dar kartą parodė..., kad Rusijos tikslas - aneksuoti Gruzijos teritorijas".