• Lietuviams parodytos durys

    Patys baltarusiai kalbėjo ne renkantys, o perrenkantys A.Lukašenką. Niekas Baltarusijoje netikėtumų nesitikėjo.

    Netikėtumų nelaukė ir beveik tūkstantis po Baltarusiją išsibarsčiusių tarptautinių stebėtojų.

    Kai į Baltarusiją atvyko užsienio stebėtojų desantas, A.Lukašenkai ir centrinei rinkimų komisijai tai buvo nemaloni žinia. Komisijos vadovė Lidija Jarmošina atvirai abejojo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misijos svarba.

    Antipatijos stebėtojams neslėpė ir A.Lukašenka, vėliau bandęs jų atvykimu pasinaudoti ir gerindamas savo įvaizdį - neva jis atviras užsieniečiams.

    Lietuviams parodytos durys

    Visai kitokias sąlygas turėjo ESBO stebėtojai ir kitų tarptautinių organizacijų atstovai. Vienoje Minsko rinkimų apylinkėje nepageidaujami buvo ir Lietuvos parlamentarai V.Kvietkauskas bei R.Sedlickas. Rinkimų organizatoriai atsisakė bendrauti su ESBO stebėtojais, pareiškę, kad šie turėjo užsiregistruoti iš anksto.

    Rinkimus Baltarusijoje stebintis Lietuvos vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas Z.Vaigauskas taip pat buvo išprašytas iš rinkimų apylinkės. "Aš žinau savo teises, jūs žinote savo", - taip Z.Vaigauskui atšovė komisijos vadovė Natalija Makarenko.

    Z.Vaigauską stebino sąlygos daugumoje rinkimų apygardų. Kai kur komisijos nariai vos tilpdavo į ankštas patalpas. Rinkėjai turėdavo pildyti biuletenius stebint komisijos nariams.

    Stebėtojai skundėsi "Lietuvos rytui" ir netoli Lietuvos sienos esančiame Lydos mieste. Opozicijai priklausantys vietos stebėtojai "Lietuvos rytui" teigė, kad rinkimų komisijos vadovai reikalavo atiduoti stebėjimų metu sukauptus užrašus. "Įstatymai draudžia alternatyvų balsų skaičiavimą", - sakė rinkimų organizatoriai.

    Opozicijos atstovai labiausiai nerimavo, kad nebūtų klastojami rinkimų duomenys. Pasak A.Lukašenkos varžovo Vladimiro Gončariko rinkimų štabo atstovo, jie neteko stebėtojų Gomelio, Mogiliovo srityse. Jie paprasčiausiai buvo pašalinti "už šiurkštų elgesį".

    Taip rinkimų organizatoriai vertino bet kokį vietinį stebėtojų aktyvumą. Z.Vaigausko nuomone, per šiuos rinkimus buvo palikta daug landų pažeidimams.