Terorizmas, nukreiptas prieš amerikiečius ir visas Jungtines Amerikos Valstijas tęsis, tačiau pačiai organizacijai, besibazuojančiai Pakistane ir išgarsėjusiai 2001 m. Rugsėjo 11-osios aktu, atėjo galas.

Džodžijos valstijos senatorius Saxby Chamlissas tvirtina, kad Arabijos pussiasalio „al-Qaeda“, Jemeno ir Saudo Arabijos džihado organizacijų atšaka kovoje su terorizmu tampa svarbesniu iššūkiu nei „al-Qaidos“ tradicinė bazė, rašoma upi.com.

Prezidentas Barackas Obama, nepaisant kliūčių, sustiprino slaptą JAV kampaniją, nukreiptą prieš Jemeno-Saudo teroristų grupę.

Kalbėdamas apie Pakistano „al-Qaedą”, minėtasis senatorius nusiteikęs optimistiškiau. Jo nuomone, tai, kaip buvo kovojama su šia tradicine „al-Qaeda”, kaip tik ir rodo būdą, kaip reikia elgts, siekiant pergalės prieš terorizmą.

JAV pareigūnai neneigia ir to, kad al-Qaida gali vėl susiburti, susivienyti, bet ekstremistų gerbiamo lyderio ir idėjinio vado Osamos Bin Ladeno mirtis paliko lemiamą pėdsaką. Pastarosios asmenybės charizma buvo vienas iš „al-Qaedos“ stiprybės kertinių akmenų, tam tikras „prekinis ženklas”, garsinantis ir jungiantis panašaus pobūdžio grupes visame pasaulyje.

Jo mirtis, aktyvi CŽV veikla ir kiti veiksmai daro karines islamistines grupes ne tokiomis galingomis, bent jau organizuojant tokius masinius išpuolius, kaip O. Bin Ladenui esant gyvam. Kaip liepos 9-ąją skelbė gynybos sekretorius Leonas Panetta, „al-Qaeda“ strategiškai jau palaužta ir beveik nugalėta.

Jo teigimu, nukovus O. Bin Ladeną – iš esmės visos organizacijos raktą,– buvo atskleisti ir kiti „al-Qaedos” lyderiai tiek Pakistane, tiek Jemene ir kitose vietose.