Apskaičiuota, kad Somalyje prie bado slenksčio atsidūrė 3,7 mln. žmonių - apie trečdalis šalies gyventojų. Dar milijonams gresia badas Džibutyje, Etiopijoje, Kenijoje ir Ugandoje, kurias apėmė didžiausia sausra, užfiksuota šiame regione per pastaruosius 60 metų.

WFP vadovė Josette Sheeran sakė, kad jos organizacija pradės skraidinti maisto siuntas į Somalio sostinę Mogadišą. Pagalbos siuntos taip pat bus skraidinamos į Etiopijos miestą Dolą, esantį prie sienos su Somaliu, taip pat į Kenijos šiaurėje esantį Vadžirą, smarkiai nualintą sausros.

Vaikų padėtis Somalyje "blogiausia, kokią man yra tekę matyti", nurodė J.Sheeran, grįžusi po savaitgalį vykusio vizito Mogadiše ir Kenijoje esančioje Dadaabo pabėgėlių stovykloje.

"Matėme vaikų, kurie atvyksta tokie silpni, jog jiems nustatytas ketvirtos kategorijos nepakankamas maitinimasis. Jie turi mažai galimybių išgyventi - tikimybė mažiau nei 40 procentų", - pasakojo ji.

"Dėl šios katastrofinės padėties reikalinga didžiulio masto ir skubi tarptautinė pagalba", - pirmadienį Romoje vykusiame pasitarime sakė JT Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) vadovas Jacques'as Dioufas.

"Svarbiausia - sustabdyti badą", kurį JT paskelbė anksčiau šį mėnesį dviejuose sukilėlių kontroliuojamuose pietiniuose Somalio regionuose, pridūrė jis.

Pirmadienį vykusiame susitikime pareigūnai sakė, jog po pirmojo perspėjimo dėl padėties šiame regione, paskelbto pernai lapkritį, JT surinko apie milijardą JAV dolerių, tačiau dar milijardo reikės iki šių metų pabaigos, kad krizė būtų suvaldyta.

Pasaulio bankas pirmadienį pažadėjo skirti daugiau nei 500 mln. dolerių, o dauguma šių lėšų bus nukreiptos ilgalaikiams projektams, siekiant padėti gyvulių augintojams. Apie 12 mln. dolerių bus skirti skubiai pagalbai labiausiai nukentėjusiems nuo šios krizės.

Tačiau labdaros organizacijos išreiškė nusivylimą dėl tarptautinės reakcijos.

"Gėdinga, jog tik kelios iš turtingiausių ir galingiausių ekonomikų šiandien norėjo pademonstruoti savo įsipareigojimą gelbėti daugybės vargingiausių ir labiausiai pažeidžiamų gyvybes", - sakė pagalbos organizacijos "Oxfam" vadovė Barbara Stocking.