"Per tardymą jis sakė esąs pasirengęs likusį savo gyvenimą praleisti kalėjime", - pranešė Ch.Hatlo'as per policijos surengtą spaudos konferenciją.

Prisipažinęs, jog jis pats įvykdė abu išpuolius - sprogdinimą Osle ir šaudymą saloje – bet nelaikąs tai nusikaltimu, įtariamasis Andersas Behringas Breivikas tardymo metu buvo ramus, pažymėjo Ch.Hatlo'as.

Šaudė, bet neprisipažino esąs kaltas

Andersas Behringas Breivikas neprisipažino esąs kaltas dėl mažiausiai 93 žmonių nužudymo, sakė teismo posėdžiui Osle pirmininkavęs teisėjas.

Pasak jo, A.Behringas Breivikas sakė norėjęs išgelbėti Norvegija ir Vakarų Europą nuo kultūrinio marksizmo.

Teismas pirmadienį pratęsė masinėmis žudynėmis ir sprogdinimu įtariamojo A.B.Breiviko kardomąjį areštą aštuonioms savaitėms.

A.Behringas Breivikas pirmąsias keturias savaites bus laikomas vienutėje, be jokio ryšio su pasauliu, kad policijai būtų lengviau tyrinėti jo veiksmus.

32-ejų įtariamasis pripažino bylos faktus, bet kaltės nepripažino, sakė po uždaro posėdžio teisėjas Kimas Hegeris.

Ar A.Breivikas galėjo veikti grupėje, tikrins Norvegijos policija

Žudynėmis Norvegijoje įtariamas Andersas Behringas Breivikas pirmadienį teismo sprendimu lieka suimtas, kad policija netrukdoma galėtų tirti versiją, jog įtariamasis vadovavo tinklui asmenų, pasirengusių veikti, sakė vienas teismo pareigūnas.

Po penktadieninių išpuolių, nusinešusių 93 gyvybes, A.Behringas Breivikas sakė per teismo posėdį, jog jis turi "dar dvi kuopeles" savo organizacijoje, nurodė teismo pareigūnas.

Teisėjas Kimas Hegeris neleido jam atvykti į teismą uniformuotam bei skyrė aštuonias savaites arešto, iš kurių keturias - vienutėje.

Norvegijos valstybės saugumo tarnyba šių metų kovą tikrino A. B. Breiviką

Norvegijos valstybės saugumo tarnyba PST šių metų kovą domėjosi Anderso Beringo Breiviko veikla.

Tai pirmadienį pranešė šalies valstybinė televizija, remdamasi šaltiniais žinyboje.

A. B. Breivikas buvo patikrintas kaip vienas iš Lenkijos parduotuvės, prekiaujančios retais chemikalais, klientų norvegų. Bet tada tarnyba nerado pagrindo toliau stebėti šį Norvegijos gyventoją, praneša televizijos kanalas NRK.

Žudynių Norvegijoje įtariamasis išklausė kaltinimus

Oslo teisme pirmadienį surengtas uždaras posėdis, kuriame 32-ejų metų norvegas, įtariamas sprogdinimu ir masinėmis žudynėmis, turėjo išklausyti kaltinimus, baigėsi tuoj po 14 val. 30 min. vietos (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

A. B. Breivikas į teismą buvo atvežtas šarvuotu mersedesu beveik valanda anksčiau ir įvestas pro užpakalines duris į pastatą, kur jam turėjo būti pareikštas kaltinimas po suėmimo penktadienį ir 93 žmonių žūties per du išpuolius – sprogdinimą Osle ir šaudymą saloje.

“Posėdis baigtas, patalpa tuščia”, - pareiškė teismo tarnautojas. Posėdis truko apie 40 minučių, prasidėjęs apie 13 val. 50 min.

Po šių tarnautojo žodžių per televiziją rodyta, kaip žmogus, tikriausiai A.Behringas Breivikas, vedamas atgal į teismo pastato požeminėje aikštelėje stovintį automobilį.

TV2 televizija parodė neaiškias nuotraukas, kuriose A.Behringas Breivikas nuskusta galva ir aprengtas raudonais rūbais išvedamas iš teismo rūmų - visiškai nepanašus į šviesiaplaukį jaunuolį iš jo paties paskelbto ilgo manifesto internete.

Teisėjas Kimas Hegeris pritarė kaltintojo prašymui kardomąjį areštą pratęsti aštuonioms savaitėms – dvigubai ilgiau negu įprasta.

Žmonės laukiantys, kad nors trumpam galėtų jį išvysti, šaukė "išdavikas" ir "kruvinas žudikas", pranešė Norvegijos NTB naujienų agentūra.

A.Behringo Breiviko advokatas Geiras Lippestadas (Geiras Lipestadas) kelią į teismo rūmus skynėsi per šimtų žurnalistų, laukiančių nuo ankstyvo ryto, minią.

Žudynėmis Norvegijoje įtariamas A.Behringas Breivikas pirmadienį teismo sprendimu lieka suimtas, kad policija netrukdoma galėtų tirti versiją, jog įtariamasis vadovavo tinklui asmenų, pasirengusių veikti, sakė vienas teismo pareigūnas.

Po penktadieninių išpuolių, nusinešusių 93 gyvybes, A.Behringas Breivikas sakė per teismo posėdį, jog jis turi "dar dvi kuopeles" savo organizacijoje, nurodė teismo pareigūnas.

Policija pradėjo tirti šį jo pareiškimą.

Kaltintojai paprašė teismo visiškai izoliuoti A.Behringą Breiviką nuo visuomenės, - nes esama grėsmės, jog gali dingti jo nusikaltimų įrodymai, taip pat dėl ypatingo bylos pobūdžio ir nusikaltimo masto.

Teisėjas Kimas Hegeris neleido jam atvykti į teismą uniformuotam bei skyrė aštuonias savaites arešto, iš kurių keturias - vienutėje.

Tai reiškia, jog įtariamasis negalės gauti laiškų, sužinoti naujienų per SMS žinutes, susitikinėti su kuom nors.

A.Behringas Breivikas sakė teisme norėjęs labiausiai pakenkti Darbo partijai, ir padaręs viską, ką galėjęs, kad į ją nestotų nauji nariai.

Pasak advokato, jo ginamasis prisipažino surengęs žudynes, bet neigia kriminalinę atsakomybę.

Po pirmojo uždaro posėdžio teisėjas pažymėjo, kad pagrindinis bylos svarstymas prasidės tik tada, kai bus visiškai baigtas tyrimas. Kiek tai truks laiko - nežinoma.

Žudynėmis kaltinamam A.Behringas Breivikui gresia 21 metai kalėjimo.

Tauta stengiasi suvokti šios didžiausios po Antrojo pasaulinio karo tragedijos padarinius, tūkstančiai žmonių pagerbė žuvusiųjų atminimą ceremonijoje prie Oslo pagrindinio universiteto, kuriai vadovavo ministras pirmininkas Jensas Stoltenbergas ir karalius Haraldas V.

"Pagerbdamas aukų, žuvusiųjų vyriausybės pastatų komplekse ir Utiojos saloje, atminimą siūlau pagerbti tylos minute", - vidurdienį kalbėjo J.Stoltenbergas, prieš pasirašydamas užuojautų knygoje.

Šalyje uždarytos geležinkelio stotys ir nevyksta prekyba biržose. Šiaurės kaimynai - Švedija, Suomija, Danija ir Islandija - taip pat pagerbė žuvusiųjų atminimą tylos minute, o nacionalines vėliavas nuleido iki pusės stiebo.

"Tai išpuolis prieš visų mūsų šalių išpažįstamas vertybes. Tai išpuolis prieš mus visus", - sakė Danijos premjeras Larsas Loekke Rasmussenas.