Žudikas teisme pasirodys sukrėstai šaliai gedint 93-jų penktadienį surengtų kruvinų žudynių aukų.

32 metų A.B.Breivikas pirmą kartą prieš teisėją stos apie 13 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku. Jam bus pareikšti kaltinimai dėl sprogdinimo ir šaudynių, kuriuos, kaip pats tvirtina, jis planavo ilgą laiką ir įvykdė be niekieno pagalbos.

Svarbiausias sprendimas, kurį teisėjas turės priimti pirmadienį - ar byla bus nagrinėjama už uždarų durų.

A.B.Breivikas, kuris, kaip teigiama, susijęs su kraštutinių dešiniųjų grupuotėmis, nori viešo bylos nagrinėjimo, kad galėtų paaiškinti, kodėl surengė šias kruvinas atakas, nurodė jo advokatas.

"Jis turi du pageidavimus: pirma, kad bylos nagrinėjimas vyktų viešai, antra, kad jam būtų leista teismo posėdžių metu vilkėti uniformą", - transliuotojui NRK sakė advokatas Geiras Lippestadas.

Parašė 1500 puslapių manifestą

Prieš žudynes A.B.Breivikas parašė 1 500 puslapių manifestą. Šiame dokumente, kuris, kaip nurodoma, buvo parašytas Londone, norvegas tvirtina, kad jo mentorius yra anglas Richardas, pirmadienį pranešė "The Daily Telegraph".

A.B.Breivikas savo manifeste didžiuojasi esąs vienas iš "kankinių vienišių", kurių yra iki 80-ies ir kurie buvo užverbuoti visoje Vakarų Europoje nuversti islamui pakančias vyriausybes.

Dienraštis priduria, kad šiuo metu Skotland Jardas aiškinasi, ar A.B.Breivikas pastaraisiais metais lankėsi Londone.

Policija teisinosi, kodėl užtruko valandą

Norvegijoje dėl savo įvykdytų masinių žudynių prisipažinęs Andersas Behringas Breivikas pirmadienį stos prieš teismą, o Oslo policija teisinosi, kodėl jos pareigūnams prireikė valandos pasiekti salai, kurioje buvo nušautos dauguma iš 93 aukų.

Penktadienį sostinėje įvykdyto sprogdinimo ir šaudynių netoli Oslo esančioje saloje autorius, per kurio išpuolius dar beveik 100 žmonių buvo sužeisti, kvotėjams sakė veikęs vienas, sekmadienį informavo policija.

Tuo tarpu Norvegijos karališkoji pora ir apsiašarojęs premjeras kartu su tūkstančiais kitų žmonių dalyvavo gedulingose pamaldose aukoms atminti.

Kol kas jam taikomas "oficialaus įtariamojo" statusas, tačiau kaltinimai A.Behringui Breivikui bus pareikšti tik baigus tyrimą, o policija tebeieško jo galimų bendrininkų.

Pirmadienį vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku) visa Norvegija pagerbs šių atakų aukas tylos minute.

A.Behringas Breivikas, kuris neabejojo, jog po šių išpuolių bus vadinamas monstru, internete paskelbė 1 500 puslapių traktatą, kuriame teigė pradedantis "kryžiaus žygį", kad užbaigtų šimtmečius musulmonų vykdytą Europos kolonizaciją .

Tačiau vėliau sekmadienį tyrėjai sakė dar neišsiaiškinę tikrųjų įtariamojo motyvų.

Nesigaili žudęs žmones

Savaitgalį per apklausą A.Behringas Breivikas sakė policijai, kad jo atakos buvo "žiaurios", tačiau reikalingos, bet taip pat "prisiėmė atsakomybę".

Kita vertus, įtariamojo advokatas Geiras Lippestadas teigė, kad jo klientas neprisiima "baudžiamosios atsakomybės" ir jaučiasi nepadaręs "nieko, dėl ko turėtų gailėtis".

Penktadienį detonavus sprogmenų prikrautam automobiliui Oslo vyriausybiniame komplekse žuvo mažiausiai septyni žmonės. Vėliau dar 86 buvo nušauti per ataką už 40 kilometrų nuo sostinės esančioje Utiojės saloje, kurioje vyko valdančiosios Darbo partijos jaunimo sueiga.

Šios atakos Norvegijoje išprovokavo pasipiktinimą ir raginimus sugrąžinti mirties bausmę, nes jų vykdytojui gręsianti didžiausia bausmė - 21 metai laisvės atėmimo.

Jeigu įtariamojo kaltė būtų įrodyta ir būtų skirta tokia bausmė, už kiekvieną žuvusįjį kaltininkas praleistų už grotų mažiau nei 82 dienas.

Policija paskelbė, kad per šias atakas buvo sužeisti 97 žmonės: 30 - sprogus automobiliui sostinės, centre, o dar 67 - per šaudynes Utiojoje.