Norvegijai dalyvaujant kampanijose ir Afganistane ir Libijoje, NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas pareiškė, kad Aljansas vieningai stoja prieš „šlykščius“ smurto aktus, o JAV prezidentas

Barackas Obama paragino pasaulio šalis stiprinti bendradarbiavimą kovoje su terorizmu.

Šie išpuoliai „primena, kad visa tarptautinė bendruomenė turi (įnešti) savo dalį, kad būtų išvengta tokių teroro aktų“, sakė B. Obama per susitikimą su Naujosios Zelandijos ministru pirmininku Johnu Key.

„Mes turime dirbti kooperuodamiesi žvalgybos ir tokių baisių atakų prevencijos srityse“, – pridūrė B. Obama.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, reikšdamas užuojautą, sakė esąs sukrėstas ir smerkiąs smurtą.

„Jungtinės Tautos yra kartu su Norvegijos žmonėmis šią baisią akimirką“, – sakė JT vadovo atstovas Martinas Nesirky.

NATO generalinis sekretorius A. F. Rasmussenas pareiškė, kad Aljansas vieningai bjaurisi šiais „šlykščiais smurto veiksmais Norvegijoje“.

„Mūsų solidarumas su Norvegija lieka tvirtas. NATO šalys yra vieningos kovoje su tokiais smurto veiksmais“, – pridūrė jis.

Norvegijos karo lėktuvai dalyvavo bombardavimuose Libijoje prieš Muamaro Kadhafi režimą, nors šio mėnesio pabaigoje ketino savo lėktuvus atitraukti iš šios kampanijos.

Kovo pabaigoje, kaip gegužę pranešė Norvegijos kariškiai, prieš juos buvusi surengta kibernetinė ataka - jau kitą dieną po pirmųjų bombardavimų Libijoje.

Norvegija taip pat yra dislokavusi 500 karių Afganistane, daugiausia Kabule ir šiaurėje.

A. F. Rasmusseno ir B. Obamos smerkimą atkartojo ir „didžiai sukrėstas“ ES Vadovų tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy.

„Aš smerkiu kuo griežčiausiai šiuos bailumo aktus, kuriems nėra jokio pateisinimo“, – pabrėžė jis savo „užuojautos ir solidarumo“ laiške 27 ES narių vardu Norvegijos ministrui pirmininkui Jensui Stoltenbergui.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuel Barroso taip pat sakė buvęs sukrėstas „atstumiančių vaizdų“ po sprogino Oslo vyriausybės kvartale.

„Tokio galingumo išpuolio vargu ar ka galėjo tikėtis Norvegijoje, kuri garsėja taikumu savo namuose ir taikdaryste užsienyje“, – sakoma jo laiške, paskelbtame tinkle „Twitter“.

Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas pareiškė savo solidarumą su kaimynais ir kolegomis Skandinavijoje. „Teroras smogė. Mes visi esame norvegai“, – pabrėžė jis „Twitter“.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas sakė esantis pasipiktinęs dėl šios „blogio“ atakos ir pažadėjo bendradarbiauti su Oslu.

„Šios atakos rūsčiai primena mūsų visų patiriamą terorizmo grėsmę, – pareiškė jis. – Pasiūliau Britanijos pagalbą, įskaitant glaudų žvalgybos bendradarbiavimą“.

„Dirbsime su Norvegija, kad sumedžiotume tai padariusius žudikus ir išvengtume daugiau nekaltų (žmonių) mirčių. Mes galime įveikti šį blogį ir įveiksime“.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy taip pat pasmerkė šį „šlykštų ir nepriimtiną išpuolį“, o Nyderlandų premjeras Markas Rutte sakė, jog užpuolikai „pademonstravo visišką nepagarbą žmonių gyvybėms“.

Tuo tarpu Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė esanti „pasibaisėjusi“ dėl šio išpuolio. Jos „vyriausybė ir Vokietijos žmonės palaiko“ Norvegiją, pridūrė ji..

„Kanada smerkia šiuos barbariškus ir beprasmius smurto veiksmus“, – pareiškė šios šalies premjeras Stephenas Harperis, o Australijos vyriausybės vadovė Julia Gillard taip pat pareiškė pasipiktinimą.

„Australija smerkia šias žiaurias ir sukrečiančias atakas, įvykdytas Norvegijoje praeitą vakarą, – sakė ji. – Daug žmonių žuvo, o dar daugiau buvo sužeisti. Išsigelbėjusieji išgyveno košmarą“.

Kanbera pažadėjo palaikyti šią Skandinavijos šalį, kurią laiko savo „gera drauge ir partnere“.

Australijos užsienio reikalų ministras Kevinas Ruddas sakė paskambinęs Norvegijos premjerui Jensui Stoltenbergui ir pareiškęs užuojautą savo šalies vardu. Ministras pridūrė, jog Norvegija yra „pasaulio draugė“ ir kad „pasauliui atėjo laikas parodyti jiems solidarumą“.

„Išpuolis prieš jaunuolius Norvegijos leiboristų partijos jaunimo sueigoje yra pasišlykštėtinas – tai pasibaisėtina“, – K. Ruddas sakė Indonezijos saloje Balyje vykstančio Pietryčių Azijos šalių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimo kuluaruose.

„Tie vaikai taikiai dirbo dėl savo politinio judėjimo ateities ir buvo tiesiogine prasme išžudyti“, – pridūrė jis.

Naujosios Zelandijos premjeras Johnas Key taip pat išsakė savo „užuojautą ir susirūpinimą“.

„Jeigu tai yra pasaulinio terorizmo išpuolis, manau, jog tai rodo, jog jokia šalis – didelė ar maža – nėra apsaugota nuo šio pavojaus“, – pabrėžė jis.