Pranešama, kad vienas asmuo stovykloje jau areštuotas. Premjeras Jensas Stoltenbergas vakare spaudos konferencijoje patvirtino, kad suimtas šaulys - norvegas.

Žiniasklaidoje paskelbtas Norvegijos žudiko portretas
Vėliau BBC pranešė, kad vyras yra apklausiamas, tikrinamas jo butas Osle, tačiau daugiau detalių nebuvo žinoma. Nepatvirtintais duomenimis, žudikas gali būti susijęs su dešiniaisiais radikalais. Kai kurios žiniasklaidos priemonės paskelbė, kad neatskleidžiami šaltiniai nurodė žudiko pavardę - Andersas Behringas Breivikas. Paviešinta ir jo nuotrauka, tiesa, veidas užmaskuotas. Taip pat sakoma,kad tai ne su tarptautinėmis teroristų grupuotėmis susijęs asmuo, o tiesiog pamišėlis žudikas.

Į salą buvo išsiųstos antiteroristinės pajėgos ir gelbėtojai, Osle pasirodė kariai. Sala ir Oslas toliau tikrinami, ieškoma sprogmenų. DELFI skaitytoja pranešė, kad laikinai buvo uždarytas Oslo oro uostas.

Apsimetė policininku, tikrinančiu renginio vietą

Į šiaurės vakarus nuo Oslo esančioje Utoeya saloje susirinkęs į renginį Norvegijos Darbo partijos jaunimas. Pranešama, kad kasmetiniame partijos jaunimo organizacijos susitikime dalyvauja apie 500-700 13-25 metų amžiaus jaunimo.

BBC praneša, kad jaunuoliai bandė gelbėtis nuo žudiko plaukdami iš salos, tačiau atstumas iki kranto yra tolimas.

Policija patvirtino, kad saloje per žudiko ataką žuvo bent 10 žmonių. Nuolat plaukė neoficiali informacija apie didesnius aukų skaičius. 3 val. duomenimis, gelbėtojai ieško aukų arba nukentėjusiųjų nedidelėje saloje ir vandenyje.

"Saloje yra žuvusių 25-30 žmonių, kai kurie net vandenyje. Esu Norvegijoje ir tai man pasakojo bendradarbiai", - DELFI anksčiau rašė nepanorėjęs prisistatyti skaitytojas.

Ilgokai nebuvo oficialios informacijos apie įtariamąjį. Minėta, kad jis dėvėjo policininko uniformą, kiti liudininkai sakė, kad vyras buvo šviesiaplaukis ir aukštas.

Norvegijos darbo partijos narys Bjornas Jarle Robergas-Larsenas CNN telefonu pasakojo, kad stovykloje jau buvo nerimas, nes pasigirdo žinia apie sprogimą. Netrukus pasirodė policininkas, pakvietė priartėti prie jo ir tikino, kad atvyko patikrinti vietos dėl sprogmenų. Tačiau jis išsitraukė ginklą ir ėmė šaudyti. Kiti liudininkai minėjo, kad žudikas į aukas šaudė iš arti.

Viena DELFI skaitytoja parašė, kad jos viena draugė buvo stovykloje įvykio metu: "Iš karto po įvykio ji pranešė, jog
slėpėsi duše, kol ginkluotas asmuo ieškojo vaikų. Dar keletas pažįstamų slėpėsi krūmuose, kiti plaukė į krantą."

Žuvusių Osle skaičius gali augti

Kiek anksčiau Norvegijos sostinėje Osle netoli Vyriausybės pastato nugriaudėjo stiprus sprogimas. Pranešama, kad premjeras ir ministrai saugūs, tačiau yra žuvusių žmonių. Visuomeninis transliuotojas praneša, kad žuvo mažiausiai 7 žmonės. Iš pradžių paskelbtas 8 sužeistųjų skaičius nuolat tikslinamas ir didėja. 20 val. duomenimis, sužeista 15 žmonių. Tačiau akivaizdu, kad skaičius gerokai išaugs, nes vien nuotraukos su kruvinais žmonėmis tai byloja.

Norvegijos policija patvirtino, kad penktadienį per bombos sprogimą netoli vyriausybinių pastatų sostinėje Osle žuvo žmonių, yra ir sužeistų.

"Policija gali patvirtinti, kad buvo žuvusių ir sužeistų per sprogimą vyriausybės kvartale šią popietę", - sakoma policijos pranešime.

"Reporteriai praneša, kad yra žuvusių žmonių pastatuose. Kol kas aukos tiesiog nėra suskaičiuotos", - DELFI pasakojo Osle gyvenantis norvegas Erlendas.

Vyriausybės pastatas - kaip po karo,

Kur tiksliai įvyko sprogimas, nėra aišku. Iš pradžių buvo pranešta, kad sprogimas įvyko didžiausio tabloidinio dienraščio "VG" pastate, kuris yra netoli Vyriausybės rūmų. Tačiau pats laikraštis teigia, kad sprogimas įvyko prie Vyriausybės, pastatas atrodo kaip po karo - išdužę kone visi 17 aukštų pastato langai.

Per sprogimą apgadinti Norvegijos ministro pirmininko Jenso Stoltenbergo ir daugybė kitų kabinetų.

Šalies premjeras nenukentėjo. Vyriausybinių įstaigų darbuotojai evakuoti.

Ministras pirmininkas, manoma, sprogimo metu savo tarnyboje nebuvo.

Pasak ministrų kabineto tarnautojų, J.Stoltenbergas turėjęs tuo metu lankytis vietovėse, esančiose už Oslo. Naujienų agentūra NTBV taip pat pranešė, jog J.Stoltenbergas yra saugus.

Kaip vėliau paaiškėjo, premjeras šeštadienį ketino apsilankyti jaunimo stovykloje, kurioje penktadienio vakarą siautėjo žudikas.

Policija aptvėrė rajoną, kuriame yra ministro pirmininko įstaigos, finansų ministerija ir didžiausio šalyje bulvarinio laikraščio “Verdens Gang” (VG) redakcija.

Po kurio laiko gaisras Naftos pramonės ministerijoje sukėlė papildomą gaisrą. Baiminantis daugiau sprogmenų evakuotas miesto centras, dėl įtartino paketo evakuotas televizijos TV2 pastatas.

Pasirodė kariuomenė, neleidžia palikti namų

Liudininkai praneša ir nuotraukos byloja, kad išbyrėjo daug aplinkinių pastatų langų, gatvėse sklaidosi dūmai.

Pranešama, kad sprogimas buvo galingas, girdimas kone visame mieste.

DELFI skaitytojas Ronaldas atsiuntė nuotraukų (teksto apačioje, prieš video) ir pranešė: "Langai dužo 1 km spinduliu. Buvau darbe už kokių 5 km nuo tos vietos. Sprogimas buvo nerealus net žemė suvibravo."

"Tuo metu buvau namuose, maždaug kilometras nuo sprogimo vietos. Išgirdau sprogimo garsą, trinktelėjo langai. Mano bičiulis tuo metu vaikščiojo miesto centre. Gatvėje dužo ir pažiro stiklai. Daug žmonių buvo sužeista, kilo panika", - DELFI pasakojo Osle gyvenantis norvegas Erlendas.

Jis netrukus po sprogimo nuvyko pas arčiau nelaimės vietos gyvenantį bičiulį ir kuriam laikui tapo įkalintas: "Esame bute maždaug pusė kilometro nuo sprogimo vietos. Esame įkalinti namuose, dėl saugumo reikalavimų negalime palikti buto ir išeiti į gatvę. Dabar Oslas atrodo kaip vaiduoklių miestas: sudužę langai, dūmai. Gatvėse daug policijos ir kariuomenės."

Po kurio laiko Erlendas nebebuvo pasiekiamas internetu. Galbūt jam teko visgi palikti Oslo centrą, nes BBC pranešė, kad žmonės raginami išvykti iš miesto centro.

Gatvės centre yra uždarytos, gausu policijos, pasirodė ir kariuomenė. Pastatai aptveriami STOP juostomis, nes pažeistos konstrukcijos, krintantys stiklai ir kitos atplaišos kelia pavojų.

Visuomeninio transliuotojo žurnalistas iš įvykio vietos pranešė: "Matau, kad VG pastato ir Vyriausybės rūmų kai kurie langai išdaužti. Gatvėje guli sužeisti žmonės."

“Sprogo – tikriausiai bomba. Žmonės, apimti panikos, puolė bėgti. Aš suskaičiavau mažiausiai 10 sužeistų žmonių”, - sakė praeivis Kjersti Vedunas, einantis iš sprogimo rajono.

“Reuters” reporteris iš įvykio vietos pranešė, jog gatvėje pilna nuolaužų, po sprogimo, kuris sukrėtė visą miestą apie 15 val. 30 min. (16 val. 30 min. Lietuvos laiku). Jis sakė matęs aštuonis sužeistus žmones, vienas uždengtas drobule – matyt, negyvas.

Klinikų atstovas Ericas Carlsonas 20.40 val. (Lietuvos laiku) BBC nurodė, jog į Oslo universitetinę ligoninę atvežta 11 sunkiai sužeistų.

Policija: per ankstyvi spėjimai apie terorizmą - spekuliacijos

"Greičiausiai tai teroristinis aktas, - DELFI spėjo Erlendas, o kai pasigirdo žinios apie šaudymą saloje, jaunas vaikinas pridūrė: Tai tiesiog siurealu. Mes, norvegai, niekada neįsivaizdavome, kad kažkas tokio gali nutikti pas mus."

Tačiau policija kol kas nekomentuoja, ar sprogimas - teroristų ataka. BBC transliuotojui atsakingi policijos pareigūnai teigė, kad tokie teiginiai kol kas būtų tik spekuliacijos. Visos versijos yra tiriamos.

Tačiau policija patvirtino, kad sprogo bomba. Jau anksčiau ekspertai žiniasklaidai teigė, kad tai nepanašu į nelaimingą atsitikimą, labiau primena tyčinius veiksmus. Kalbama, kad galėjo būti susprogdintas automobilis. Sulamdytų automobilių liekanos ir apgadinti pastatai liudija, kad bomba buvo palikta viename iš automobilių.

Pavojaus vertinimo specialistas Johnas Drake’as iš Londono konsultacinės firmos AKE sakė, kad dabartinis sprogimas nelabai tesiskiria nuo teroro išpuolio Stokholme gruodį, kai buvo susprogdintas automobilinė bomba ir dar vienas po to sekęs sprogimas miesto centre.

“Tada išpuolio rengėjai pareiškė, jog taip atkeršyta už Švedijos dalyvavimą Afganistano reikaluose.

"Reuters" korespondentas pranešė, kad penktadienio popietę, vidurvasaryje Oslo gatvėse nepaprastai tylu, nes daugelis sostinės gyventojų išvažiavę atostogų ar palikę miestą savaitgaliui.

Premjeras po sprogimo davė interviu

Norvegijos premjeras Jensas Stoltenbergas
Norvegijos ministras pirmininkas Jensas Stoltenbergas telefonu penktadienį davė interviu, kad parodytų, jog jis nenukentėjo per sprogimą prie vyriausybės kanceliarijos ir kad šis išpuolis esąs "rimta situacija".

"Net jeigu esi pasirengęs, visada sukrečia, kai kažkas panašaus ištinka", - sakė jis interviu Norvegijos televizijai.

"Tai labai rimta", - kalbėjo premjeras J.Stoltenbergas televizijai TV2 telefonu. Jis pridūrė, kad dar per anksti kalbėti, ar tai buvo teroro išpuolis. Premjeras dar sakė, kad policija jam patarusi nesakyti, iš kurios vietovės jis kalbąs telefonu.

Vėliau vakare premjeras surengė spaudos konferenciją,  kur atskleidė, kad saloje šaudė norvegas. Politikas taip pat pabrėžė, kad Norvegijos nepavyks įbauginti jokiems nusikaltėliams, teroristams. 

Norvegija sulaukė grasinimų

Kol nebuvo žinoma, kad saloje šaudė norvegas, buvo daromos prielaidos, kad teroristinis išpuolis Osle gali būti susijęs su pasauline islamistinio terorizmo banga.

NATO narė Norvegija praeityje buvo sulaukusi "al Qaeda" lyderių grasinimų už dalyvavimą Afganistano kare. Tačiau politinis smurtas faktiškai nežinomas šalyje, kuri skiria Nobelio taikos premiją ir tarpininkauja sprendžiant tarptautinius konfliktus, įskaitant Artimuosiuose Rytuose ir Šri Lankoje.

Norvegija taip pat dalyvavo NATO operacijose Libijoje, Muamaras Gaddafi pagrasino duoti atkirtį Europai.

Vakarų Europos analitikas Davidas Lea iš Rizikų kontrolės centro sakė: "Akivaizdu, kad Norvegijoje nėra vietinių teroristinių grupuočių, nors praeityje buvo suimti keli su "al Qaeda" susiję asmenys. Jie veikia Afganistane ir yra įsitraukę į konfliktą Libijoje, tačiau per anksti daryti kokias nors išvadas".

Norvegijos spauda taip pat buvo sulaukusi grasinimų, teroristai norėjo atkeršyti už perspausdintas pranašo Mohameto karikatūras, pasirodžiusias viename Danijos laikraštyje.

DELFI skaitytojo nuotraukos: