Pranešime, kuriame ketvirtadienį įvykęs vyskupo įšventinimas vadinamas neteisėtu, Vatikanas taip pat nurodė, jog popiežius Benediktas XVI taip pat "apgailestauja" dėl Kinijos komunistinės valdžios elgesio su šalyje gyvenančiais katalikais, kurie nori likti ištikimi Šventajam Sostui, užuot demonstruodami lojalumą Pekino palaikomai Bažnyčiai.

Valstybinė Katalikų bažnyčia Kinijoje ketvirtadienį įšventino Josephą Huangą Bingzhangą vyskupu pietinės Gvangdongo provincijos Šantu mieste, nors ir nuogąstauta, kad Vatikanas šito nepripažins, nes šiame mieste jau yra Vatikano patvirtintas vyskupas.

"Dėl šios priežasties Šventasis sostas nepripažįsta jo ... ir jis neturi įgaliojimų vadovauti vyskupijos katalikų bendruomenei", - nurodė Vatikanas.

Kinijos katalikų yra dvi grupės: vieną remia Kinijos komunistų partija, o kiti yra ištikimi Romos popiežiui.

Vatikano pareiškime pažymima, kad Pekino valdžia spaudė kai kuriuos Šventajam sostui ištikimus vyskupus dalyvauti įšventinimo ceremonijoje. Vatikanas pagyrė tuos, kurie mėgino tam priešintis. Taip pat nurodoma, jog katalikai Kinijoje turi teisę elgtis laisvai ir likti ištikimi popiežiui.

"Šventasis tėvas, sužinojęs apie šiuos įvykius, vėl smerkia tai, kaip Kinijoje elgiamasi su Bažnyčia, ir tikisi kad dabartiniai sunkumai bus įveikti kuo greičiau", - sakoma pareiškime.