Nors O.von Habsburgui nesurengtos valstybinės laidotuvės, ši ceremonija pagal mastą ir iškilmingumą tikriausiai niekuo joms nenusileis.

O.von Habsburgas, kuris mirė savo namuose Vokietijoje liepos 4 dieną, būdamas 98 metų, ir pernai mirusi jo žmona Regina atguls šalia vienas kito Vienos Kapucinų bažnyčios ir vienuolyno Imperatoriškojoje kriptoje, kuri yra daugelio ankstesnių karalių ir imperatorių amžinojo poilsio vieta.

Tačiau velionio širdis pagal jo paskutiniąją valią bus saugoma Vengrijos šiaurės vakariniame Panonhalmos mieste esančiame benediktinų vienuolyne, kuriame sekmadienį įvyks privati šeimos ceremonija.

O.von Habsburgo žmonos palaikai bus perkelti į Imperatoriškąją kriptą greta vyro.

Šeštadienio popietę Vienos arkivyskupas kardinolas Christophas Schoenbornas aukos gedulingas mišias Šv.Stepono katedroje, kuriose, kaip tikimasi, dalyvaus Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas ir karalienė Silvia, Liuksemburgo didysis kunigaikštis Henris ir Lichtenšteino princas Hansas Adamas II, taip pat keli buvę monarchai ir Didžiosios Britanijos, Ispanijos bei Belgijos karališkųjų šeimų nariai.

Iš garsių politikų laidotuvėse dalyvaus Austrijos prezidentas Heinzas Fischeris, Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis (viena iš O.von Habsburgo dukrų Gabriela yra Gruzijos ambasadorė Vokietijoje), taip pat Kroatijos ir Makedonijos premjerai bei Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas.

O.von Habsburgas, kuris kartu su savo šeima buvo priverstas palikti tėvynę, 1918 metais subyrėjus Austrijos-Vengrijos imperijai, buvo ištikimas vieningos Europos šalininkas ir 20 metų buvo Europos Parlamento deputatas.

Šimtai policininkų buvo sutelkti užtikrinti saugumą Vienos centre, kuriame paskutinis toks iškilmingas reginys vyko 1989 metais, kai buvo laidojama buvusi imperatorienė Zita - paskutiniojo Austrijos-Vengrijos imperatoriaus Karlo I žmona ir Otto von Habsburgo motina.

Austrijoje velionis buvo vadinamas tiesiog Otto Habsburgu, nes jo šeimos aristokratiški titulai buvo panaikinti 1919 metais.

Pastarąją savaitę vyko daug gedulingų renginių ir budynių, kol O.von Habsburgo palaikai buvo vežami iš jo namų Bavarijos miestelyje Pėkinge į Vieną, sustojant Miunchene ir Austrijos piligrimystės centre Mariacelyje.

Ketvirtadienį Imperatoriškojoje kriptoje vyko pamaldos pagal žydų, musulmonų ir krikščionių apeigas, o eiliniai piliečiai galėjo pareikšti paskutinę pagarbą velioniui.

O.von Habsburgas garsėjo kaip uolus antinacis ir antikomunistas. 1989 metų rugpjūtį jis organizavo garsiąją "Paneuropietiškąją iškylą" Vengrijos ir Austrijos pasienyje, per kurią apie 700 Rytų Vokietijos gyventojų sugebėjo pabėgti į Vakarus, likus keliems mėnesiams iki Berlyno sienos griūties.