Antradienį Nepaprastųjų situacijų ministerijos narai iškėlė iš sekmadienį nuskendusio 56 metų senumo pramoginių kelionių laivo "Bulgarija" dar penkiasdešimt kūnų, daugiausia vaikų.

Oficialus žuvusiųjų skaičius, trečiadienio duomenimis, pasiekė 100 žmonių, dar apie 29 žmones kol kas nėra žinios. Iš 208 žmonių laive išsigelbėjo 79.

Beveik tuo pačiu laiku įvyko nelaimė oro transporte: šeši žmonės žuvo pirmadienį avariniu būdu tūpiant senam An-24 į upę Sibire. Trimis savaitėmis anksčiau Tu-134 katastrofa netoli Petrozavodsko nusinešė 47 gyvybes.

"Visiškai akivaizdu, kad su tuo taikstytis negalima", - pareiškė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas susitikime su partijų lyderiais Gedulo dieną dėl žuvusiųjų Volgoje per tragediją, kuri "atskleidė didelius pažeidimus, užtikrinant saugumą transporte".

"Reikės ir patobulinti esamus įstatymus; būtinos griežtos priemonės tiems, kurie pažeidžia transporto įstatymus".

Tyrimo institucijos atsiliepė į tai laivą nuomojusios bendrovės generalinio direktoriaus ir Rusijos upių registro darbuotojo sulaikymu.

Nukritus dar vienam senam Tu markės lėktuvu, prezidentas pareikalavo atnaujinti civilinę aviaciją, o po "Bulgarija" katastrofos konstatavo, kad "senų laivų, kurie plaukioja pas mus, yra pernelyg daug".

Tačiau Transporto ir kelių ūkio mokslinio tyrimo instituto vadovas mokslui Michailas Blinkinas mano, kad problema - ne tik iš SSRS paveldėtos infrastruktūros susidėvėjimas.

"Esmė yra tai, kad visiškai nedarbingos svarbiausios valstybinės institucijos, užtikrinančios plaukiojimo saugumą. Tai tikra bėda. Pas mus šios institucijos paprasčiausiai nedirba" - sakė jis.

Ekspertai, žiniasklaida ir tinklaraštininkai atsiliepė į katastrofą Volgoje, susitelkdami prieš biurokratiją, pažymėdami, kad jos nepaslankumas, polinkis į korupciją ir kūmystę yra svarbiausi rizikos veiksniai.

"Tačiau, kad tokio pobūdžio laivas išplauktų į kelionę, reikia gauti keliasdešimt sutikimų. Liūdnas nūdienos patyrimas rodo, kad labai dažnai šie leidimai gaunami neteisėtai ir kažkokiu korupciniu būdu", - sakė agentūrai "Reuters" Jelena Panfilova, "Transparency International" - tarptautinės nevyriausybinės organizacijos, kurios sudaromas korupcijos Rusijoje suvokimo indeksas nusmuko iki Papua-Naujosios Gvinėjos lygio, atstovybės Rusijoje vadovė.

D.Medvedevas paskelbė kovą su korupcija prioritetu, bet baigiantis prezidentavimui pripažino savo pralaimėjimą, taip pat konstatavo, kad jo pirmtako Vladimiro Putino įdiegtas rankinis valdymas akivaizdžiai stringa.

Kūmystė ir "vaginėjimokratija"

Rusijoje gedima nuskendusiųjų Volgos upėje
Nuo to laiko, kai 2008-aisiais prasidėjo D.Medvedevo prezidentavimas, įvyko didelių tragedijų, susijusių su transportu ir infrastruktūra: sprogimai sostinės metropolitene, Piterio traukinio katastrofa, avarijos Sibiro šachtose ir Sajanų -Sušensko hidroelektrinėje, gaisrai Permės naktiniame klube, senelių namuose, dusinantis smogas Maskvoje ir sprogimai ginklų arsenaluose Udmurtijoje.

D.Medvedevas reikalavo griežtinti įstatymus ir užsipuolė pareigūnus, Bet kritikai sako, kad ne taip, kaip Vakaruose, Rusijos aukšti pareigūnai neatsistatydina, pripažindami savo moralinę atsakomybę.

"Jiems reputacija - tuščias garsas. Nes gera reputacija visiškai nepadeda kopti karjeros laiptais: jais kopia aukštyn tie, kas įeina į lojalumo sistema, kūmystės sistemą", - sako J.Panfilova.

"Nepotizmas įneša savo liūdną indėlį į tokias katastrofas ta prasme, kad labai dažnai pareigose, kur sprendimų priėmimas susijęs su profesionalizmu, atsakomybe, žiniomis, atsiduria - pagal pažintis - tie žmonės, kurių ten neturėtų būti", - sakė ji.

Opozicinė Komunistų partija, turinti negausią frakciją premjero V.Putino kontroliuojamoje Valstybės Dūmoje, paragino piliečius netikėti oficialiais nelaimės Volgovo traktavimais, artėjant gruodį rinkimams, kurie bus valdžios partijos populiarumo išbandymas.

"Susirūpinę pirmųjų asmenų šalyje veidai pasirodė ekranuose. Kaip visada, bus ieškoma"iešmininkų", nesąžiningų verslininkų, bus pradėta veidmainiškai žadėti materialinę paramą", - sakoma komunistų tinklalapyje išspausdintame straipsnyje "Sistemos katastrofa. - Visiems reikia stoti prieš biurokratiją, kad tragedijų škvalas nebesiaustų Rusijoje".

Analitinio Strateginių tyrimų centro prezidentas, buvęs ekonomikos ministro pavaduotojas Michailas Dmitrijevas paskelbė prognozę, pagal kurią, išryškėjęs per dešimtį metų valdžios vertikalės neefektyvumas mažina pasitikėjimą ankstesniais politiniais lyderiais.

Jo nuomone, 2011-2012 metų parlamento ir prezidento rinkimai "anaiptol neužbaigia didelio politinio neaiškumo laikotarpio, o, priešingai, gali tapti būsimų politinių permainų katalizatoriumi".