Naktį senųjų Velingtono kapinių žydų dalyje buvo išniekinta šešiolika kapaviečių, pranešė miesto tarybos atstovas. "Niekintojai kažkokiu pagaliu ar įrankiu išpaišė svastikas vejoje prie kapų. O žodžiai "Sieg Heil" buvo parašyti ant takelio", - pridūrė jis. "Sieg Heil" - taip sveikindavosi naciai.

Naujosios Zelandijos žydų tarybos vadovas spėja, kad kapaviečių išniekinimas susijęs su žydų šnipų byla ir sankcijomis Izraeliui. "Manau, kad yra tiesioginis ryšys tarp labai stipraus nusistatymo prieš Izraelį ir vietos žmonių, manančių, kad gali išlieti tą nusistatymą ant žydų", - sakė jis radijui.

Naujoji Zelandija įšaldė visus aukšto lygio ryšius su Izraeliu. Du šešis mėnesius kalėti nuteisti vyrai siejami su Izraelio žvalgyba.

Naujojoje Zelandijoje žydų bendruomenės mažos, čia niekada nėra buvę jokių antisemitinių išpuolių, tik atsitiktiniai vandalizmo aktai.

Ministrės pirmininkės nuomone, nepakanka Izraelio pasiūlyto neoficialaus atsiprašymo dėl pasų istorijos.

Izraelio užsienio reikalų ministras ketvirtadienį pareiškė, kad Izraelis apgailestauja dėl incidento ir sieks atkurti santykius su Naująja Zelandija. "Prieš tris mėnesius mes prašėme atsiprašymo ir paaiškinimo, tačiau jo nesulaukėme", - radijui sakė ministras.

Tačiau ji pridūrė, kad Izraelis galbūt laukia, kol minėti nusikaltėliai atliks bausmę, o tada atsiprašys.