L.Panetta, kuris Pentagono vadovu tapo prieš 10 dienų, atskrido į Iraką po vizito Afganistane. Jis taip pat ragins šios šalies lyderius artimiausiu laiku apsispręsti, ar Amerikos kariai Irake turėtų likti ilgiau negu iki šių metų pabaigos, kaip buvo numatyta ankstesniame susitarime, sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

Šiuo metu Irake tebėra apie 46 tūkst. JAV karių - gerokai mažiau nei per 2003 metais pradėtos invazijos įkarštį, kai šioje šalyje buvo sutelkta 170 tūkst. amerikiečių. Bagdado ir Vašingtono sutartyje numatoma, kad jie visi paliks Iraką, praėjus mažiau nei pusmečiui.

"Jeigu jie ketina pateikti oficialų pasiūlymą dėl JAV dalyvavimo pratęsimo, ji turi pateikti oficialų prašymą, kurį mes, aišku, apsvarstysime", - L.Panetta sakė žurnalistams tuojau po atvykimo.

Pentagono vadovas ketina susitikti su Irako prezidentu Jalalu Talabani, ministru pirmininku Nuri al Maliki ir Irako autonominio Kurdistano regiono prezidentu Massudu Barzani.

"Bus aptariami Irako saugumo klausimai ir kas buvo nuveikta, ypač sprendžiant Irano vykdomo ginklų tiekimo Irako kovotojams problemą", - nurodė L.Panetta.

Šį mėnesį Irake žuvo jau trys amerikiečiai kariai, o praeitas birželis JAV pajėgoms buvo kruviniausias mėnuo per pastaruosius trejus metus - tuomet žuvo 14 karių.

JAV kariškių pranešime sakoma, kad vienas karys žuvo sekmadienį Irako pietuose, tačiau daugiau detalių nepateikiama.

L.Panetta tapo dar vienu aukšto rango JAV pareigūnu, atvykusiu į Iraką ir paprašiusiu leisti palikti amerikiečių kontingentą po šių metų pabaigos. JAV diplomatiniai šaltiniai Bagdade sakė, kad kol kas nevyko jokios derybos dėl galinčių likti karių skaičiaus.

Tikėtinas JAV misijos pratęsimas būtų labai nepopuliarus Irano visuomenėje, nes daugelis gyventojų amerikiečius karius laiko okupantais.

J.Talabani, kuris yra kurdų tautybės, šeštadienį sakė, jog politinės partijos per dvi savaites paskelbs savo sprendimą, ar pageidauja, kad ilgiau liktų dalis JAV karių.