Nauji Baltuosiuose rūmuose gaunamų atlyginimų duomenys leido "Washington Post" žurnalistei Margot Williams (Margo Viljams) nustatyti, kad G. Busho administracijos vyrai per metus vidutiniškai uždirba 76 tūkst. 624 JAV dolerius, o moterų metinio darbo užmokesčio vidurkis siekia 59 tūkst. 917 dolerių. Taigi administracijoje vidutinis moterų uždarbis sudaro apie 78 proc. vyrų darbo užmokesčio.

Šis rodiklis beveik tiksliai atspindi nacionalinį atotrūkio tarp abiejų lyčių gaunamo darbo užmokesčio vidurkį. Tiesa, Baltųjų rūmų duomenys nesiekia 88 proc. lygio, nusakančio atotrūkį tarp beveik 1 mln. abiejų lyčių darbuotojų federalinėse valdžios institucijose. Be to, Baltieji rūmai turėjo galimybę suformuoti visiškai naują komandą po 2000 metų rinkimų.

Baltuosiuose rūmuose egzistuojantis darbo užmokesčio atotrūkis neturi nieko bendro su lyčių diskriminavimu. Tas pačias pareigas užimantiems vyrams ir moterims yra mokamas vienodas atlyginimas. Atotrūkį lemia tai, kad vyrams tenka daugiau gerai apmokamų darbo vietų. Iš septyniolikos Baltųjų rūmų darbuotojų, per metus gaunančių 157 tūkst. dolerių (tai - šiais metais aukščiausias atlyginimų lygis), dvylika yra vyrai. Šis santykis iš esmės atitinka "Partnership for Public Service" apskaičiuotą 26 proc. moterų dalį 7 tūkstančiuose aukščiausių federalinės vyriausybės postų.

Apskritai darbas Baltuosiuose rūmuose užtikrina gana aukštą gyvenimo lygį. Vidutinis prezidento administracijos darbuotojo metinis atlyginimas - 67 tūkst. 75 JAV doleriai - gerokai viršija 48 tūkst. 420 dolerių vidurkį Vašingtone ir yra beveik dvigubai didesnis už visos šalies vidutinį darbo užmokestį, siekiantį 36 tūkst. 764 dolerius. Vis dėlto nereikėtų jaudintis dėl to, kad prezidento patarėjams yra pernelyg daug mokama. Daugelis jų galėtų gauti kur kas daugiau dirbdami teisininkais, lobistais ar įmonių vadovais.

Sąraše, pateikiančiame liepos 12 dienos duomenis, yra ir netikėtumų. Tarp mažiausią atlyginimą gaunančių politinių pareigūnų, kurių didžioji dalis yra laikinai perėję iš kitų institucijų, minimas Jamesas Bakeris (Džeimsas Beikeris). Šis prezidento atstovu Irako skolų nurašymo klausimais dirbantis pareigūnas atlyginimo atsisakė. Priešingą požiūrį demonstruojantis Stephenas Friedmanas (Stivenas Fridmanas), kuris yra svarbiausias G. Busho patarėjas ekonomikos klausimais, ima 157 tūkst. JAV dolerių atlyginimą, nors yra sukaupęs dešimtimis milijonų dolerių vertinamo turto.

Lyginant su pernai fiksuotu 151 tūkst. dolerių lygiu, aukščiausias atlyginimas padidėjo, tačiau vienu sumažėjo jį gaunančių asmenų skaičius.

Atrodo, kad, kaip ir daugelyje kitų darboviečių, apsimoka palaikyti gerus santykius su viršininku. Už G. Busho kūno priežiūrą atsakingas Israelis Hernandezas (Izraelis Hernandesas), dirbęs G. Bushui ir šiam einant Teksaso gubernatoriaus pareigas, gauna 141 tūkst. JAV dolerių kaip vyriausiojo patarėjo Karlo Rove (Karlo Rouvo) pavaduotojas. Tuo tarpu Gordonas Johndroe (Gordonas Džondrou), kuris tas pačias pareigas ėjo rinkimų kampanijos metu, gauna 87,7 tūkst. JAV dolerių kaip pirmosios ledi Loros (Lauros) atstovas spaudai. Blake'as Gottesmanas (Bleikas Gotesmanas), šiuo metu dirbantis asmeniniu prezidento padėjėju, gauna 54,4 tūkst. JAV dolerių už tai, kad riboja kolegų patekimą pas G. Bushą, priima prezidentui skirtus mažmožius ir padeda jo kalbų lapus ant kalbėtojo pulto.

Du iš 431 administracijos darbuotojo neminimi, nes juos skyrė žvalgybos institucijos. Vienas iš šnipų uždirba 125 tūkst. 972, o kitas - 118 tūkst. 384 JAV dolerius.

Daugelis panašias pareigas einančių darbuotojų gauna panašius atlyginimus. Tačiau, pavyzdžiui, etikos patarėjų užmokestis svyruoja nuo 31 tūkst. 277 iki 124 tūkst. 166 JAV dolerių.

Mažiausiai uždirbantys, tokie kaip dovanų ekspertai, gauna apie 30 tūkst. JAV dolerių. Prezidentui kalbas rašantis Michaelis Gersonas (Maiklas Gersonas) uždirba 157 tūkst. dolerių - penkiskart daugiau už tuos, kurie rašo laiškus rinkėjams. Atstovas spaudai taip pat gauna 157 tūkst. dolerių, o jo padėjėjai - vos po 32,8 tūkst. dolerių.