Perėmęs valstybės vairą 66 metų A.Bėrzinis padarė didelį šuolį savo politinėje karjeroje - prieš mažiau nei metus jis tebuvo eilinis Seimo narys.

Jis buvo vienas iš trijų įstatymų leidėjų, turinčių tą pačią pavardę - Bėrziniai Latvijoje beveik tokie pat dažni kaip Smithai (Smitai) Anglijoje - tad jo išrinkimas prezidentu sukėlė tam tikros painiavos užsienyje.

Vienas iš jo bendrapavardžių, buvęs premjeras, netgi paskelbė pranešimą, dėkodamas atsiuntusiems sveikinimus, tačiau pranešdamas, kad Latvijos vadovu buvo išrinktas kitas Bėrzinis.

Daugelį nustebinusi pergalė šiuose rinkimuose tapo gyvenimo šuoliu šio 66 metų politiko karjeroje. Iššūkį Valdžiui Zatlerui jis oficialiai metė tik gegužės 23 dieną, likus nedaug laiko iki kandidatų registravimo pabaigos.

A.Bėrzinis gimė 1944 metų gruodžio 10 dieną Nytaurėje, kurioje 1958 metais baigė septynmetę mokyklą. 1962 metais Siguldos jis baigė 1-ąją vidurinę mokyklą, o 1971 metais Rygos politechnikos institutą ir įgijo radiotechniko specialybę.

Laikotarpiu nuo 1970 iki 1988 metų dirbo įvairiose pareigose gamybiniame susivienijime "Elektrons", nuėjo kelią nuo inžinieriaus iki direktoriaus. Nuo 1988 iki 1989 metų buvo Latvijos SSR buitinio aptarnavimo ministro pavaduotojas, nuo 1989 iki 1993 metų -Valmieros Liaudies deputatų tarybos deputatas, taip pat jos vykdomojo komiteto pirmininkas.

Nuo 1990 metų gegužės iki 1993 metų birželio A.Bėrzinis buvo Latvijos Aukščiausiosios Tarybos deputatas, 1990 metų gegužės 4 dieną balsavo už Latvijos nepriklausomybės deklaraciją. Dalyvavo Latvijos liaudies fronto veikloje - Valmieros rinkimų apygardoje ir ekonomikos komisijoje.

Tuo pat metu A.Bėrzinis mokėsi Latvijos valstybiniame universitete, kuriame 1988 metais gavo ekonomikos fakulteto diplomą pramonės vadybos srityje.

Čia jis įgijo ekonomikos žinių, kurios pravertė, kai Latvija 1991 metais atkūrė nepriklausomybę ir pasuko laisvosios rinkos link.

Nuo 1993 iki 2003 metų A.Bėrzinis buvo "Latvijas Universala banka" (Unibanka) prezidentu, banko "Skandinaviska Enskilda Bank", "Unibanka" prezidento patarėju. Nuo 2006 metų lapkričio buvo Latvijos prekybos ir pramonės rūmų prezidentu.

Latvijai 2004 metais įstojus į Europos Sąjungą (ES), sėkmingai veikusį "Unibanka" įsigijo Švedijos bankas SEB.

Šis žingsnis A.Bėrziniui suteikė galimybę baigti karjerą versle ir, kaip skelbė žiniasklaida, gauti didžiausią Latvijoje pensiją - 4 tūkst. latų (beveik 20 tūkst. litų), kai šalyje vidutinis atlyginimas tebuvo 177 latai (apie 800 litų).

Tačiau A.Bėrzinis tvirtina puikiai suvokiantis eilinių Latvijos gyventojų padėtį, dar labiau apsunkintą vyriausybės įvestų griežtų taupymo priemonių. Jis teigė būsiantis idealus prezidentas.

"Jeigu nesugebate pasirūpinti savimi, kaip galite tikėtis pasirūpinti šalimi?" - politikas skelbė per savo rinkimų kampaniją, nesulaukusią didesnio susidomėjimo.

Oficialioje turto ir interesų deklaracijoje A.Bėrzinis nurodė turintis kelių milijonų eurų santaupų ir vertybinių popierių, taip pat nemažai nekilnojamojo turto.

Vienoje televizijos tiriamosios žurnalistikos laidoje praeitą sekmadienį buvo paskelbta, kad A.Bėrzinio pagrindinė rezidencija - didelė užmiesčio vila, esanti už valandos kelio nuo Rygos - buvo oficialiai pastatyta kaip svečių namai ir poilsio kompleksas, iš dalies finansuojas ES lėšomis. Pats A.Bėrzinis tikino , kad jokių pažeidimų nebuvo.

2005 metais A.Bėrzinis nesėkmingai kandidatavo į sostinės Rygos savivaldybės deputatus pagal Latvijos žaliųjų ir valstiečių partijos (ŽVP) sąrašą.

Jis taip pat dirbo Latvijos komercijos rūmų ir nacionalinių energetikos įmonės "Latvenergo" valdybose, o pernai spalį buvo išrinktas į Seimą.

Tapęs prezidentu A.Bėrzinis turės gerokai pasistengti, kad įgytų visuomenės pasitikėjimą, nes yra žinoma, kad jis palaiko ryšius su Latvijos "oligarchais" - įtakingai verslininkais, pasukusiais į politiką.

Iki šiol jis priklausė Žaliųjų ir valstiečių sąjungai (ŽVS), kurios vadovas Aivaras Lembergas yra vienas iš trijų Latvijos oligarchų, užsitraukusių buvusio šalies vadovo V.Zatlerio rūstybę.

A.Bėrzinis taip pat sulaukė klausimų dėl savo ryšių su kitu "oligarchu" - buvusiu premjeru Andriu Škėle.

A.Bėrzinis turi seserį ir du brolius. yra išsiskyręs ir turi tris vaikus.

Su pirmąja žmona prieš 20 metų išsiskyręs A.Bėrzinis pirmadienį paskelbė, kad susituokė su ilgamete gyvenimo drauge - 38 metų gydytoja Dace Seisuma.

Prieš šešerius metus jiedu susilaukė sūnaus Kristapo-Andrio.

Jis taip pat turi du suaugusius vaikus iš pirmosios santuokos - dukrą Evą ir sūnų Aigarą.