71 metų J.Primakovas iš "Tėvynė-Visa Rusija" (TVR) frakcijos pirmininko posto atsistatydino po kelis mėnesius trukusių svarstymų.

"Tai ne politinis sprendimas", - per uždarą frakcijos posėdį sakė J.Primakovas. Pasak jo, dabar partija pagrindinį dėmesį turi skirti ateinantiems parlamento rinkimams, kurie įvyks 2003 metų gruodį.

J.Primakovo frakcija per 1999-ųjų gruodį vykusius parlamento rinkimus smarkiai atsiliko nuo kitų dviejų varžovių, ir tai sužlugdė buvusio premjero viltis užsitikrinti tvirtą pagrindą p rieš 2000-ųjų kovo mėnesį vykusius prezidento rinkimus.

Parlamento rinkimų išvakarėse atsargusis J.Primakovas, vienu metu vadovavęs Rusijos užsienio žvalgybos valdybai, surizikavo savo karjera ir paskelbė sieksiąs prezidento posto.

Tačiau jo partija per parlamento rinkimus gavo tik 13 proc. rinkėjų balsų - daug mažiau nei komunistai ir "Vienybė", kuriai politinį kapitalą sukrovė V. Putinas.

Suprasdamas, kad laimėti nepavyks, J.Primakovas 2000 metų vasarį pasitraukė iš kovos dėl prezidento posto, o vėliau lankėsi Artimuosiuose Rytuose kaip ypatingasis V.Putino pasiuntinys.

Frakcijos vadovo poste J.Primakovą tikriausiai pakeis 37 metų Viačeslavas Volodinas, buvęs Rusijos vidurio Saratovo regiono gubernatoriaus pavaduotojas, kurį kai kas laiko kylančia centristinio judėjimo žvaigžde.

J.Primakovas tapo ministru pirmininku netrukus po Rusiją ištikusios 1988 metų rūgpjūčio ekonominės krizės ir į savo kabinetą surinko pragmatikus, daugelis kurių valdžios karjerą pradėjo kaip SSRS Komunistų partijos funkcionieriai.

Nors Vakarų investuotojai iš pradžių šnairavo į J.Primakovo paskyrimą, ne vieno analitiko teigimu, būtent jam Rusija turi būti dėkinga už šalies ekonomikos išsaugojimą nuo visiško kracho.

Vis dėlto tuometinis prezidentas Borisas Jelcinas, nesugebėjęs išvengti nepasitikėjimo balsavimo Dūmoje, 1999 metų gegužės mėnesį atsigriebė, netikėtai atleisdamas sparčiai populiarėjantį J.Primakovą.

Jo atleidimas tik dar labiau padidino J. Primakovo populiarumą, tapusį pirmaujančiu kandidatu dėl šalies prezidento posto iki pat 1999 metų parlamento rinkimų. Rinkimų išvakarėse J. Primakovas be ceremonijų kaltino Kremlių kurstant negarbingą jo vadovaujamos partijos diskreditavimo kampaniją.

Tačiau po rinkimų į opoziciją iš pradžių taikiusi "Tėvynė-Visa Rusija" netruko įvertinti naujas politines realijas ir pareiškė ketinanti su V.Putiną remiančia "Vienybės" partija dėtis į bendrą sąjungą ir taip sustiprinti centristines jėgas žemuosiuose parlamento rūmuose.