Šie JAV pranešimai Kinijos atstovams bus vienas neeilinių draugiškų gestų, kuriais Amerika siekia pasirengti spalio mėnesį įvyksiančiam JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) vizitui į Pekiną, pareiškė JAV nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Seanas McCormakas (Šonas Makormakas).

"Mes atskleisime jiems savo priešraketinės gynybos planus ir paaiškinsime, kad ji yra skirta apsisaugoti nuo piktavalių valstybių bei atsitiktinių raketų paleidimų", - sakė S.McCormakas, patvirtindamas sekmadienio laikraštyje "The Washington Post" pasirodžiusį pranešimą.

Tuo pačiu metu atstovas paneigė laikraščio "The New York Times" pranešimą, kuriame buvo sakoma, jog JAV administracija ketina nebeprieštarauti Kinijos turimo mažo branduolinio arsenalo padidinimui, siekdama mainais laimėti Pekino palankumą jos kuriamai priešraketinės gynybos sistemai.

"Šiedu dalykai yra nesiejami, - sakė S.McCormakas. - Jeigu Kinija padidins savo arsenalą, mes į tai atsižvelgsime, rengdami savo karinius planus". Ginkluotės apžvalgininkų skaičiavimais, Kinija turi maždaug 20 branduolinių raketų, galinčių pasiekti Jungtinių Valstijų teritoriją.

"The New York Times" rašė, jog G.W.Busho patarėjai nusprendė, kad Kinijos branduolinio arsenalo modernizavimas yra neišvengiamas, tačiau Amerika galės įgyti pranašumą, ir jam nesipriešindama.

S.McCormackas taip pat paneigė abiejų laikraščių pranešimus, kuriuose buvo sakoma, kad abi šalys gali aptarti galimybę atnaujinti požeminius branduolinius bandymus, kuriais būtų siekiama užtikrinti jų turimų arsenalų patikimumą.

Pasak atstovo, Kinijos informavimas apie Amerikos priešraketinės gynybos kūrimo planus yra dalis platesnės kampanijos, kuria JAV siekia laimėti Kinijos pritarimą jos priešraketinės gynybos sistemai ir "labai aiškiai parodyti Kinijai, kad priešraketinė gynyba nėra nukreipta prieš ją".

JAV informuos Kiniją "konsultacijų lygiu", panašiai kaip yra informuojami Europos ir Rusijos atstovai, pridūrė S.McCormakas.