Maskva pavadino JAV karinio laivo atplaukimą į Gruziją, su kuria Rusija 2008 metais kariavo penkių dienų karą dėl separatistinės Pietų Osetijos, "demonstratyviu" ir pareiškė, kad "tokie manevrai rimtai kertasi su dabartiniu Rusijos ir Amerikos santykių pobūdžiu".

"Kad ir kokie paaiškinimai tokio atplaukimo tikslams būtų pateikiami, aišku, kad Gruzijos vadovybė laikys jį revanšistinių siekių santykiuose su Rusijos sąjungininkėmis - Abchazija ir Pietų Osetija - paskatinimu ir jis neprisidės prie stabilumo stiprinimo regione", - sakoma Rusijos URM pareiškime.

"Monterey" įplaukė į Juodąją jūrą birželio pradžioje; be kita ko, jis dalyvavo bendruose Ukrainos ir NATO ginkluotųjų pajėgų kariniuose mokymuose "Sea Breeze".

Tuo tarpu JAV ambasada Gruzijoje pareiškė, kad kreiseris atvyko į Juodąją jūrą dalyvauti "bendruose kariniuose mokymuose su keliomis Juodosios jūros regiono šalimis".

"Daug metų Amerikos kariniai laivai reguliariai atvyksta į Juodosios jūros regioną, ir tai rodo, kad JAV siekia stabilumo ir saugumo Juodosios jūros regione", - sakoma pareiškime.

Tbilisis taip pat neigia, kad JAV kreiserio buvimas Batumyje kaip nors kelia pavojų Rusijai.

"Kalbant apie Rusijos URM protestus, tai šių mokymų tikslas - remti pasaulinį saugumą regione, - sakė Gruzijos užsienio reikalų viceministrė Nino Kalanadzė. - Su Rusija tai neturi nieko bendra".

Vykstant nesutarimams dėl priešraketinės gynybos (PRG), Maskva nuosekliai prieštarauja bet kuriems veiksmams, kuriuose galima įžvelgti mėginimą PRG dalis priartinti prie jos sienų.

NATO primygtinai teigia, jog naujoji PRG nekels pavojaus Rusijos saugumui, bet Maskva mano, kad naujų PRG sistemų pasirodymas Europoje pažeis strateginį jėgų balansą regione.