Užkimusiu balsu tvirtindamas, kad vis dar yra Irako prezidentas, S. Huseinas taip pat reiškė abejones dėl šio tribunolo jurisdikcijos.

Jis pareiškė, kad į Kuveitą įsiveržė dėl irakiečių, o kuveitiečius išvadino "šunimis".

Pasak Christiane Amanpour (Kristian Amanpur) iš CNN, vienos iš nedaugelio žurnalistų, kurie buvo įleisti į teismo salę, jis atrodė "tai prislėgtas, tai karingai nusiteikęs".

Pirmąjį S. Huseino pasirodymą specialiame irakiečių teisme gaubia paslaptis - posėdyje leista dalyvauti tik keliems žurnalistams ir pareigūnams. Per BBC transliuota vaizdo medžiaga, tačiau be garso įrašo.

Posėdyje nedalyvavo S.Huseino advokatas.

Jis išklausė kaltinimus, bet pareigūnai perspėjo, kad teismo procesas, kuris turėtų padėti irakiečiams atsiteisti su 35 metus šalį engusiu baasistų režimu, prasidės dar už kelių mėnesių.

Kur iš tikrųjų vyksta teismo posėdis neskelbiama, tačiau, pasak kai kurių pranešimų, S. Huseinas prieš tribunolą stojo netoli Bagdado tarptautinio oro uosto, kur, kaip manoma, JAV kariškiai izoliatoriaus vienutėse laikė eksprezidentą ir dar 11 artimiausių jo šalininkų.

Buvęs prezidentas į teismą buvo atvežtas šarvuotu autobusu, kurį lydėjo keturi "Humvee" ir kariškių medikų automobilis. Į pastatą, kur turėjo prasidėti posėdis, jį nulydėjo du kalėjimo sargybiniai irakiečiai, o prie durų budėjo dar šeši.

Kitais pranešimais, į teismą buvęs diktatorius buvo atskraidintas sraigtasparniu.

Teisme jam perskaityti septyni kaltinimai karo nusikaltimais, dėl kurių buvęs Irako lyderis gali būti nuteistas mirties bausme.

Tarp kaltinimų - karai su Iranu bei Kuveitu, kruvini kurdų bei šiitų sukilimų numalšinimai bei dujų ataka prieš taikius kurdus Halabdžoje prieš 16-a metų.

Ketvirtadienį kaltinimus išgirdo ir 11 kitų aukšto rango nuverstojo režimo atstovų.

S.Huseinas trečiadienį, praėjus daugiau kaip šešiems mėnesiams nuo jo sučiupimo, buvo formaliai perduotas irakiečiams. Tiesa, jis ir kiti kaltinamieji liko saugomi JAV karių. Specialiojo tribunolo režimo nusikaltimams tirti vadovas Salemas Chalabis ir irakietis teisėjas trečiadienį aplankė S. Huseiną jo kameroje ir pranešė, kad jis nuo šiol nebėra karo belaisvis.

Manoma, kad S.Huseinui bus pateikti kaltinimai dėl 100 tūkst. kurdų žudymo ir išvarymo 1988 metais, brutalų šiitų sukilimų numalšinimo 1991-aisiais, kai žuvo tūkstančiai žmonių, ir sunkių karo nusikaltimų, susijusių su karu prie Iraną (1980-1988) ir Kuveito invazija (1990).