Pietų Afrikos Respublikos teismui J. Ractliffe’as trečiadienį sakė, kad panelė N. Campbell jam teigusi, jog deimantus jai padovanojo „Afrikos valstybės lyderis, sėdėjęs greta“ per 1997 metais vykusią vakarienę.

Tuometis Liberijos prezidentas Ch. Tayloras buvo vienintelis šalies vadovas, dalyvavęs Pretorijoje N. Mandelos surengtoje vakarienėje.

Ch. Tayloras teisiamas dėl 11 kaltinimų karo nusikaltimais kaimyninėje Siera Leonėje, tarp kurių – kaltinimai nužudymu, seksualine prievarta, vadinamųjų „kruvinųjų deimantų“ prekyba, iš kurios gautomis lėšomis jis finansavo Siera Leonos maištininkus. Manoma, kad buvęs prezidentas tokių deimantų padovanojo ir garsiajai manekenei.

Praeitų metų rugpjūtį davusi parodymus teisme Hagoje N. Campbell sakė tikrai nežinojusi, kad deimantus jai padovanojo Liberijos prezidentas. Brangakmenius esą ryte po vakarienės jai perdavė kažkuris svečias.

Teisme liudijusios aktorė Mia Farrow ir buvusi manekenės agentė Carole White sakė, jog N. Campbell joms pasakojusi esą deimantus gavo iš Ch. Tayloro.

Trečiadienį J. Ractliffe’as Johanesburge sakė, kad N. Campbell jam ir jo žmonai Gayle pasakojusi, kad „nešvarius brangakmenius“ jai padovanojo iš karto po vakarienės.

„Vėlų tos rugsėjo 25 dienos vakarą manekenė mums sakė, kad į jos kambarį atėjo du žmonės, kurių vardų ji nežinojusi, ir perdavė jai tris deimantus – dovaną nuo Afrikos šalies prezidento, per vakarienę sėdėjusio prie jos. Atrodė, kad ji nežino, kaip su tais deimantais dabar pasielgti. Pasiūlė atiduoti labdarai“, - sakė labdaros fondo vadovas.