"Akivaizdu, kad beprasmiška tęsti karą", - sakė A.Maschadovas interviu laikraščiui "Komersant", išspausdintame penktadienį ir skirtą penktosioms metinėms, kai pirmą kartą buvo nutraukti kovos veiksmai Čečėnijoje. Drauge jis teigia, kad "viskas priklauso nuo, to, kaip atsakingai elgsis aukščiausia Rusijos politinė vadovybė".

Kaip pareiškė A.Maschadovas, per dvejus Rusijos karo veiksmų Čečėnijoje metus "nė vienas iš užsibrėžtų tikslų nepasiektas". Pasak jo, po dvejų karo veiksmų metų Čečėnijoje "Kaukazas netapo ramybės ir gerovės zona, pietiniai Rusijos regionai neįgavo deklaruojamo stabilumo".

Jo nuomone, Rusijai reikia "laikytis politikos, atsižvelgiančios į tautų, gyvenančių šiame krašte, interesus". "Ar užteks dabartinei Rusijos vadovybei politinės valios ir išminties" tam pasiryžti - nuo to priklausys taika ir stabilumas Kaukaze", - pareiškė A.Maschadovas.

Jis kritikavo federalinių pajėgų Čečėnijoje būklę ir veiksmus. "Armija nežino, iš kur jai laukti smūgio, kuria kryptimi veikti, kas jos priešai ir kas - šalininkai. Ji elgiasi, kaip dramblys indų parduotuvėje", - teigė A.Maschadovas, pridurdamas, kad šiandien "Rusijos kariškių veiksmai Čečėnijos priekalnėse ir kalnuose labai panašūs į tuos, kurie buvo 1996 metų vasarą".

"Tada nepavyko palaužti mūsų pasipriešinimo, ir dabar jis nepalaužtas",- pareiškė A.Maschadovas. "Kaip ir pirmasis karas, šis karas baigsis taikos susitarimo pasirašymu. Galbūt tai įvyks ne Chasaviurte, galbūt jį pasirašys kiti žmonės, bet be jokių abejonių tai įvyks",- sakė A.Maschadovas.

Susitarimus dėl padėties Čečėnijoje sureguliavimo pasirašė 1996 metų vasarą Dagestano Chasaviurto mieste tuometinis Rusijos Saugumo Tarybos sekretorius Aleksandras Lebedis ir A.Maschadovas.

Tuo tarpu Rusijos prezidento padėjėjas Sergejus Jastržembskis pareiškė įsitikinimą, kad šiandien "nėra jokių prielaidų "antrajam Chasaviurtui" atsirasti". Kaip pareiškė jis interviu naujienų agentūrai "Interfax" penktadienį, "dabartinėmis sąlygomis Chasaviurtas visiškai neįmanomas ir būtų žalingas".

Pasak S.Jastržembskio, šiandien sudaryti panašų susitarimą "nėra jokių prielaidų, nepaisant Maschadovo ir jo žmonių užsienyje pastangų". S.Jastržembskis pareiškė nuomonę, jog Chasaviurtas "visais požiūriais yra neigiamiausias naujausios Rusijos istorijos puslapis.

Nors netrukus bus jau dveji metai, kai 1999 metų spalio 1 dieną Rusijos kariuomenė įsiveržė į Čečėniją, federalinių pajėgų kariai ir prorusiškos administracijos pareigūnai niekaip nepajėgia įtvirtinti Maskvos kontrolės šioje maištingoje respublikoje ir beveik kasdien žūna nuo įnirtingą partizaninį karą kariaujančių sukilėlių rankų.