„Europos valstybės, kuriose XX a. valdžioje buvo totalitariniai arba autoritariniai režimai, atsiprašė už nusikaltimus ir išreiškė apgailestavimus dėl praeities. Viena valstybė iki šiol to nepadarė, tik kaltina kitus tuo, ką vadina Antrojo pasaulinio karo išdavų persvarstymu“, – pabrėžė Estijos vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad „jų Antrasis pasaulinis karas prasidėjo po deportacijų, po Estijos, Latvijos ir Lietuvos okupacijų, po Lenkijos užpuolimo jau 1939 m. rugsėjį“.

„Jų nuomone, tai ne Antrasis pasaulinis karas. Jie iš tiesų nepatyrė karo. Buvo du sąjungininkai – Stalinas ir Hitleris, Sovietų Sąjunga ir Vokietija, – sakė T. H. Ilvesas. – Šiandien skamba raginimai – palikime istoriją istorikams, tegu politikai nebesikapsto po praeitį. Aš su tuo nesutinku. Valstybės vardu vertinti istoriją ir savo šalies praeitį gali vertinti tik politikai ir šalies vadovai“, – teigė Estijos prezidentas.

T. H. Ilveso teigimu, deportacijas skatino neapykanta: „Neapykanta prieš visa ir visus, kurie nepriklausomai tvarkėsi, galvojo ir veikė. Tada Sovietų Sąjunga jau sunaikino Estijos respubliką. Dabar ji nukreipė savo prievartos aparatą prieš tautą, siekdama sunaikinti taip pat ir prisiminimus bei svajones apie Estijos respubliką.“