"Mes turime konkrečių reikalavimų Rusijai, visų pirma, dėl Gruzijos-Rusijos sienos Abchazijos ir Pietų Osetijos teritorijose aiškumo, ir jie nebus peržiūrimi. Tai aiškiai supranta mūsų partneriai", - pareiškė N. Kalandadzė.

Pasak jos, informacija apie tai, kad Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis davė sutikimą įsileisti Rusiją į PPO be jokių sąlygų, neatitinka tikrovės. Tbilisis ne kartą skelbė, kad tam, jog prisijungtų prie PPO, Rusija turi sudaryti sutartį su Gruzija dėl muitų kontrolės jos pasienyje. Gruzija reikalauja, kad sienos kirtimo punktuose Pietų Osetijoje bei Abchazijoje dirbtų ir Gruzijos muitinės pareigūnai, nes Gruzija šias teritorijas traktuoja kaip savo neatskiriamas dalis. Rusija šias teritorijas laiko nepriklausomomis valstybėmis.

Kiek anksčiau laikraštis "Nezavisimaja gazeta" pranešė, kad M. Saakašvilis per derybas su JAV viceprezidentu Joe Bidenu Romoje birželio pradžioje davė sutikimą dėl Rusijos prisijungimo prie PPO. Laikraštis, remdamasis Gruzijos opozicijos atstovu, pastebėjo, kad oficialus Tbilisio sprendimas bus patvirtintas per derybas su Maskva Šveicarijoje, kurių data nepatikslinama.

Rusija negali įstoti į PPO tol, kol Gruzija neduos tam sutikimo. Mat Gruzija jau yra PPO narė ir turi veto teisę sprendžiant klausimą dėl Rusijos prisijungimo prie šios organizacijos.

JAV atstovai ne kartą yra pareiškę, kad Vašingtonas nedarys spaudimo Tbilisiui, ir Maskvai teks pačiai įveikti kilusius prieštaravimus siekiant gauti sutikimą įstoti į PPO.

Rusija yra vienintelė didelė pasaulio ekonomika, kuri dar nėra PPO narė, o jos derybos dėl įstojimo į PPO tęsiasi jau 17 metų. Tam, kad šalis prisijungtų prie organizacijos, būtinas visų 153 jai priklausančių šalių sutikimas.