"Jūsų istorija - sudėtinga ir kai kada skausminga. Esate žmonės, kurie ankstesniais šimtmečiais neturėjo nacionalistinių ideologijų, nenorėjo užkariauti žemių arba valdyti kitų žmonių, - popiežius sakė klausytojams. - Išlikote be tėvynės ir daugių daugiausiai visą žemyną laikėte savo namais. Tačiau tebėra didelių ir nerimą keliančių problemų, tokių, kaip neretai įtempti santykiai su visuomenėmis, kuriose gyvenate."

"Kviečiu jus, mieli draugai, rašyti kartu naują puslapį jūsų žmonių ir Europos istorijoje! Siekis prisitaikyti, oriai dirbti ir suteikti išsilavinimą savo vaikams yra pagrindas, ant kurio turi būti statoma integracija", - pridūrė Šventasis Tėvas.

"Per šimtmečius jūs patyrėte kartų nesvetingumo skonį ir kai kada persekiojimus - kaip per Antrąjį pasaulinį karą, - pabrėžė vokietis popiežius. - Europos sąžinė negali užmiršti tokio skausmo."

84 metų pontifikas Antrojo pasaulinio karo pabaigoje buvo pašauktas tarnauti nacistinės Vokietijos priešlėktuvinėse pajėgose, o 1945 metais buvo trumpam tapęs karo belaisviu.

Susitikimas su romų bendruomenės atstovais Vatikane vyko minint Ispanijos romo kataliko Ceferino Gimenezo Mallos 150-ąsias gimimo metines. Šis pranciškonų tretininkų brolijos narys buvo sušaudytas respublikonų armijos per Ispanijos pilietinį karą, kai mėgino apginti vieną kunigą. Ankstesnis popiežius Jonas Paulius II 1997 metais jį paskelbė palaimintuoju.