64 metų buvęs Masačusetso gubernatorius 2008 metais pralaimėjo senatoriui Johnui McCainui kovoje dėl respublikonų kandidato į prezidentus nominacijos. Ketvirtadienį jis vienoje rančoje Naujajame Hampšyre oficialiai paskelbė sieksiantis, kad respublikonai jį išrinktų savo kandidatu, kuris dalyvaus 2012 metų prezidento rinkimuose.

Naujasis Hampšyras yra viena iš svarbiausių valstijų per preliminarius kandidatų rinkimus.

"Aš, Mittas Romney, tikiu Amerika ir siekiu tapti Jungtinių Valstijų prezidentu", - respublikonas pareiškė savo šalininkams, mojuojantiems vėliavomis. Už jo nugaros matėsi ant padėklų sukrauti supresuoto šieno paketai, kurie iškart po renginio buvo išvežti.

Fotogeniškąjį M.Romney daugelis laiko pagrindiniu lyderiu lėtai įsibėgėjančiose respublikonų lenktynėse dėl kandidato į prezidentu nominacijos.

Tačiau išlieka vienas iš veiksnių, pakišusių šiam veikėjui koją 2008 metais - konservatyvieji respublikonai abejoja, ar M.Romney iš tikrųjų išpažįsta jų vertybes, taip pat kelia klausimų dėl jo nuosaikaus vadovavimo itin liberaliai Masačusetso valstijai.

M.Romney, kuris yra mormonas, taip pat bus nelengva įveikti konservatyviųjų krikščionių nepasitikėjimą: daugelis jų Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčią laiko eretiška.

Pagrindinis M.Romney oficialus varžovas - buvęs Minesotos gubernatorius Timas Pawlenty. Šis politikas siekia nugalėti Ajovoje - pirmojoje valstijoje, kurioje ateinančių metų vasario 6 dieną bus renkamas kandidatas į prezidentus.

Prezidento posto taip pat galbūt sieks buvęs JAV ambasadorius Kinijoje Jonas Huntsmanas, buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas ir Minesotai atstovaujanti Kongreso narė Michele Bachmann, kuri yra konservatyviųjų respublikonų vėliavnešė ir ultrakonservatyvaus Arbatelės (Tea Party) judėjimo aktyvistė.

Tačiau daugiausiai diskutuojama, ar šioje kovoje dalyvaus buvusi Aliaskos gubernatorė Sarah Palin, kurią ankstesnis respublikonų kandidatas Johnas McCainas 2008 metais buvo netikėtai pasirinkęs savo kampanijos partnere.

Tačiau iš geriausiai žinomų kandidatų tik M.Romney turi plačiausią šalininkų bazę. Naujausios apklausos rodo, jog N.Gingricho ir S.Palin vardai rinkėjams yra žinomi, tačiau daugiau nei 60 proc. respondentų teigė jokiu būdu už juos nebalsuosiantys.