Susirinko šimtai

Jie laiko rankose plakatus su užrašais: "Šalin oligarchų valdžią!", "Aš už stiprų kovos su korupcija biurą!", "Lygybės prieš įstatymus, panaikinti deputatų neliečiamybę!" ir kitais. Daug piketuotojų apsirengę raudonos spalvos marškinėliais su tokiais pačiais užrašais.

Aktyvistai taip pat laiko didelį transparantą, kuriame parlamentarai suskirstyti į dvi skiltis - vienoje pusėje su užrašu "Už teisę" išvardytos pavardės tų, kurie balsavo už kratos padarymą pas deputatą Ainarą Šleserį, o kitoje su užrašu "Prieš teisę" - pavardės tų, kurie balsavo "prieš".

Susirinkusiesiems dalinami raudoni A4 formato popieriaus lapai, simbolizuojantys futbolo "raudonąją kortelę", taip pat atsišaukimo tekstas, kuriame išvardyti pirmieji dešimt žingsnių "sugrąžinti tai, kas pavogta iš Latvijos".

"Delna" paragino žmones ateiti prie parlamento prezidento rinkimų dieną ir pareikšti paramą kovai už teisinę valstybę bei stoti prieš oligarchų valdžią, sakė agentūrai BNS šios organizacijos drektorius Kristapas Petermanis.

Nemano, kad žmonių dėkingumą iškovojo tik po sprendimo paleisti parlamentą

V. Zatleras nemano, kad žmonių dėkingumą iškovojo tik po to, kai gegužės 28 dieną inicijavo Seimo paleidimą.

Tai jis ketvirtadienį pareiškė tiesioginėje Latvijos televizijos laidoje iš parlamento pastato, kur vyksta naujo prezidento rinkimai.

"Prezidentu reikia būti diena po dienos visus ketverius metus. Jūs nieko negalėsite padaryti per vieną dieną, jokiu populistiniu ar drąsiu sprendimu. Pasitikėjimą reikia gauti nuo pirmosios dienos, kai prezidentas pradeda eiti pareigas. Reikia įveikti visus sunkumus, kuriuos aš įveikiau, ir aš labai patenkintas tuo reagavimu, kuris bus prieš ketverius metus ir kuris šiandien vis dėlto yra su teigiamu nusiteikimu, teigiamu ženklu. To negalima pasiekti idėja fiks", - mano V.Zatleras.

Prieš ketverius metus žmonės, susirinkę prie parlamento pastato, priekaištavo jam už gautus atsidėkojimus iš pacientų per gydytojo praktiką.

Prezidentas pabrėžė, kad žmonės, ketvirtadienį susirinkę prie parlamento pastato, džiugūs.

Jis pareiškė, kad yra patenkintas daugeliu teigiamų įvykių, įvykusių pastarosiomis dienomis, kuriems kitų laiku būtų reikėję metų.

"Mano šeima tvirtai tiki manimi, žmona palinkėjo sėkmės", - pridūrė V.Zatleras.

Be jo, kandidatu į prezidentus taip pat iškeltas Seimo deputatas, Žaliųjų ir valstiečių partijos narys Andris Bėrzinis.

Premjeras: ryžtinga pozicija dėl oligarchų sustiprins demokratiją Latvijoje

Latvijos prezidento V. Zatlero žengtas žingsnis inicijuoti Seimo paleidimą sudaro naują galimybę kokybiškai pagerinti politinę kultūrą ir sustiprinti demokratiją šalyje, pažymėjo premjeras Valdis Dombrovskis, kalbėdamas ketvirtadienį iš parlamento tribūnos prieš prezidento rinkimus.

Savo kalbą jis pradėjo nuo to, jog pabrėžė, kad pirmasis Latvijos prezidentas Janis Čakstė labai aukštai iškėlė prezidento instituto prestižą ir reputaciją. Savo ruožtu po šalies nepriklausomybės atkūrimo prezidento instituto kartelę labai aukštai iškėlė Vaira Vykė-Freiberga.

"Dabar prezidentas V. Zatleras savo ryžtinga pozicija dėl oligarchų sudarė naują galimybę kokybiškai pagerinti Latvijos politinę kultūrą ir sustiprinti demokratiją", - sakė premjeras.

Jis pareiškė nuomonę, kad V. Zatleras palaipsniui tapo politiku, kurį priima ir remia didelė dalis Latvijos piliečių. V.Dombrovskis pareiškė įsitikinimą, kad V. Zatleras gali eiti prezidento pareigas pačiu aukščiausiu lygiu.

"Bet po gegužės 28 dienos pareiškimo klausimas dėl prezidento kandidatūros daugiau nebeatskiriamas nuo to, kaip kiekvienas iš mūsų ir visa visuomenė vertina jo nuomonę dėl būtinybės išrinkti naują Seimą", - sakė jis.

"Galima sakyti, kad prezidento postas Latvijoje simboliškas. Labai simboliškas ir V. Zatlero poelgis inicijuoti Seimo paleidimą. Jis simbolizuoja tikėjimą, kad galima pakeisti įklimpusią į liūną Latvijos politinę aplinką. Pakeisti ją skausmingu, rizikingu, bet ryžtingu būdu", -sakė premjeras.

"Tokį Seimą, kuris negali užtikrinti teisėtumo, reikia paleisti. Teisėtumas svarbiausias kertinis akmuo, nulemiantis valstybės gyvavimą. Jeigu parlamentas nesugeba priimti sprendimų, susilaikant arba nedalyvaujant daugumai lemiamuose sprendimuose, - tokį parlamentą reikia paleisti", - sakė V.Dombrovskis.

"Jeigu dauguma parlamento deputatų, nepriklausomai nuo to, priklauso jie formaliai pozicijai ar opozicijai, rūpinasi tik tuo, kad išsaugotų esamą padėtį ir savo sėdėjimą Seimo salėje, - tokį parlamentą reikia paleisti", - pridūrė jis.

Seimo vadovė: balsavimas parodys, ar remiamas piliečių nuosavybės neliečiamumas

Deputatų balsavimas per prezidento rinkimus parodys, ar Latvijos Seimas pasisako bendros piliečių nuosavybės neliečiamumui, ketvirtadienį iš parlamento tribūnos pažymėjo jo pirmininkė Solvita Abuoltinia.

Savo kalboje ji pabrėžė, kad teisėtumas - svarbiausias Latvijos principas, nuo kurio priklauso šalies ir liaudies gerovė.

"Šiandien noriu pakalbėti apie patį svarbiausią valstybės principą - bendros Latvijos piliečių nuosavybės neliečiamumą. Prezidento 2-asis potvarkis yra potvarkis dėl grėsmės svarbiausiam valstybės principui. Bendra Latvijos piliečių nuosavybė yra neliečiama, ir kiekvienas, kuris kėsinsis į ją, bus nubaustas", - sakė S.Abuoltinia.

Ji pripažino, jog prieš savaitę parlamento dauguma priimtas sprendimas neleisti daryti kratos deputato Airaro Šleserio gyvenamojoje vietoje simboliškai sustabdė teisėtumą Latvijoje.

"Mes turėjome teisę diskutuoti ir pareikšti savo nuomonę. Iš esmės sprendimą turėjo priimti teisėsaugos institucijos, o mums reikėjo išnagrinėti, kad procedūros būtų laikomasi", - sakė parlamento pirmininkė.

Todėl prezidento V. Zatlero žingsnis - inicijuoti parlamento paleidimą - buvo simboliškas, nes tokį Seimą, kuris neužtikrina piliečių bendro turto saugumo, reikia paleisti, mano ji.

"Tai rimtai verčia susimąstyti apie pačią valstybės egzistavimo prasmę - ar gali be svarbiausio valstyvės principo egzistuoti bendri Latvijos piliečių interesais. Jeigu tokio principo nėra, tokios valstybės niekas negali mylėti ir tokia valstybė tikriausiai neturi ateities", - pažymėjo S.Abuoltinia. - Šiandien, praėjus 20 nepriklausomybės metų, mes sugrįžome atgal prie to, nuo ko pradėjome. Mes turime vėl pamilti šią valstybę".

Ji patikino, kad visi jos vadovaujamo susivienijimo "Vieybė" deputatai balsuos už dabartinio prezidento A.Zatlero perrinkimą antrajam laikotarpiui.

"Nepaisant partinės priklausomybės, aš manau, kad šiandieninis balsavimas dėl prezidento bus kažkas didaus - tai bus balsavimas dėl to, ar vis dėlto dabartinis Seimas, tegu jau ir paleistas, balsuoja už patį svarbiausią principą. Už principą, kurį savo sprendimu stengiasi tvirtai grąžinti į vietą Valdis Zatleras", - sakė parlamento pirmininkė.

Meilės V.Zatlerui patikinimus iš Seimo tribūnos A.Šleseris pavadino rinkimų kampanija ir dvejopa morale

Latvijoje jau prasidėjo rinkimų kampanija, tai rodo pasakytos iš Seimo tribūnos prieš prezidento rinkimus kalbos ir noras paliudyti meilę dabartiniam prezidentui V. Zatlerui, sakė kalbėdamas diskusijose prieš balsavimą už kandidatus į prezidentus opozicinio Latvijos pirmosios partijos ir Latvijos kelio" susivienijimo lyderis Ainaras Šleseris.

Neslėpdamas paramos antrajam kandidatui - Seimo deputatui, buvusiam bankininkui Andriui Bėrziniui A.Šleseris vėl pareiškė nuogąstavimų dėl politinių ketinimo padaryti kratą jo gyvenamojoje vietoje motyvų.

"Praėjusios savaitės įvykiai daro įtaką didžiajai politikai taip, kaip niekada dar nedarė", - pažymėjo jis.

"Prasidėjo tikra rinkimų kampanija", - sakė A.Šleseris ir pažymėjo, jog tai rodo ir vykstančios ketvirtadienį diskusijos Seime, per kurias parlamento tribūna naudojama kreipimuisi į savo rinkėjus, pareiškiant meilę V.Zatleriui.

Valdančiojo susivienijimo "Vienybė" poziciją šiuo klausimu jis pavadino dvejopa morale, primindamas, kad šis susivienijimas vyriausybėje jau ilgai dirba su Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ŽVS), vadinasi, ir su su jos lyderių Aivaru Lembergu (vienu "oligarchų, kurio name praėjusią savaitę buvo padaryta krata), tuo metu, kai A.Šleserio atstovaujama politinė jėga yra griežtoje opozicijoje ir nedaro įtakos nė vienam sprendimui.

A.Šleseris vėl paragino V.Zatlerą įsteigti naują partiją, surinkus tikrus profesionalus, ir vadovauti valstybei premjero poste, "kad "Vienybė" pagaliau iš čia išnyktų"

"Zatleroo ir Bėrzinio tandemas Latvijai iš tikrųjų būtų labai sėkmingas", - mano jis.

"Šiandien - istorinis momentas - nepriklausomai nuo to, kas bus išrinktas ar neišrinktas, Latvijoje daug kas pasikeis", - sakė A.Šleseris.

A.Šleseris - vienas iš nedaugelio kalbėjusiųjų diskusijose - labai griežtai kritikavo V.Zatlero veiksmus.

Be jo, paramą A.Bėrzinio kandidatūrai pareiškė Iveta Grigulė - viena iš penkių ŽVS deputatų, iškėlusių jo kandidatūrą į prezidento postą.

Laukia slaptas balsavimas

V.Zatlero pareiškimas, kad oligarchų įtaka parlamentui gali būti sumažinta tik ėmusis "radikalių veiksmų", sustiprino abejones dėl jo tolesnio išlikimo poste.

Įstatymų leidėjų slaptas balsavimas įvyks vėliau ketvirtadienį.Kad būtų išrinktas dar vienai ketverių metų kadencijai, V.Zatleras turi surinkti 51 balsą 100 vietų Seime.

Daugelis prognozuoja, kad pasipiktinę parlamentarai balsuodami nubaus prezidentą.

Tačiau visuomenė tikriausiai palaikys šalies vadovo reikalavimą surengti pirmalaikius Seimo rinkimus per liepos 23 dieną vyksiantį referendumą, kuris pagal konstituciją yra būtinas, prezidentui siekiant paleisti parlamentą. Jeigu Seimas būtų paleistas, nauji rinkimai galėtų vykti rugsėjį.

Latvijos piliečiai paskutinį kartą balsavo pernai spalį, pratęsdami V.Dombrovskio mandatą tęsti taupymo politikos įgyvendinimą ir suformuoti 16-ąją vyriausybę nuo nepriklausomybės atkūrimo 1991 metais.

Susivienijimas "Vienybė" yra pagrindinis valdančiosios koalicijos blokas, tačiau jo Seime turimos 33 vietos negali užtikrinti V.Zatlero pergalės.

Per šiuos rinkimus prezidento varžovu taps buvęs bankininkas Andris Bėrzinis, vadovaujantis valdančiosios koalicijos partnerei - Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ŽVS), kuri turi 22 deputatus.

Dešiniojo sparno nacionalinis susivienijimas "Viskas - Latvijai!" - "Tėvynei ir laisvei ir Judėjimo už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę susivienijimas", turintis Seime septynis mandatus, pažadėjo palaikyti V.Zatlerą.

Tačiau liberalusis susivienijimas "Už geresnę Latviją", turinti aštuonias vietas, dabartinio šalies vadovo veikiausiai neparems.

Šiam blokui vadovauja turtingi ir intrigų nevengiantys politikai Andris Škėlė ir Ainaras Šleseris, kurie tapo V.Zatlero vajaus prieš oligarchų įtaką parlamentui akivaizdžiais taikiniais.

Latvijos kovos su korupcija biuras šiuo metu tiria šių dviejų įstatymų leidėjų ir dar vieno vadinamojo oligarcho, žaliųjų lyderio Aivaro Lembergo veiklą.

Jokiai partijai nepriklausantis V.Zatleras, vadovaujantis šaliai nuo 2007 metų, ragino įstatymų leidėjus siekti, kad visuomenė vėl imtų pasitikėti politikais. Prezidentas nusprendė paleisti parlamentą, kai Seimas atsisakė panaikinti A.Šleserio teisinę neliečiamybę.

Tikėtina, kad šįkart prezidento rinkimų baigtį nulems kairiosios pakraipos prorusiškas "Santarvės centras (SC), turintis 29 deputatus ir esantis stipriausias opozicijos narys.