Komisarai keliavo limuzinais, apsistodavo penkių žvaigždučių viešbučiuose ir taškė pinigus prabangioms dovanoms, pavyzdžiui, „Tiffany“ juvelyrikai, nors Europos Sąjungos valstybės narės dėl krizės turėjo karpyti biudžetus ir didinti mokesčius.

Tiriamosios žurnalistikos biuro atliktas ES institucijų pareigūnų išlaidų tyrimas atskleidė, kad daugiau kaip 7,5 milijonų eurų (25,8 mln. Lt) buvo išleista asmeninės komisarų kelionėms lėktuvais nuo 2006 iki 2010 metų.

Baronienė Ashton, ES vyriausioji įgaliotinė užsienio politikai, sulaukė kritikos, kai buvo pranešta, jog dar neišdirbusi nė šimto dienų naujose pareigose praėjusį kovą pareikalavo asmeninio lėktuvo.

Dešimtys tūkstančių eurų buvo išleista komisarų nakvynėms prabangiuose penkių žvaigždučių viešbučiuose tokiose egzotiškose vietose kaip Papua Naujoji Gvinėja, Gana ir Vietnamas.

Europos Komisija taipogi skyrė daugiau kaip 300 000 eurų (1,03 mln. Lt) prašmatniems kokteilių vakarėliams, tarp jų ir renginiui Amsterdame, kainavusį 75 000 eurų (258 mln. Lt). Jis buvo pačių Komisijos darbuotojų aprašytas kaip „naktis, kupina stebuklų kaip jokia kita“.

Išleisti tūkstančiai eurų samdant aukščiausio lygio orkestrus groti išskirtiniuose vakarėliuose, o kviestiniai svečiai tokiuose renginiuose gaudavo brangias dovanas, pavyzdžiui, sąsagas, rašiklius ir „Tiffany“ juvelyrikos dirbinius.

Didžiosios Britanijos konservatyvieji ministrai ir parlamentarai trečiadienio vakarą piktai sureagavo į tokius naujus duomenis.

Dar prieš keletą dienų Europos Komisija pareikalavo 4,9 procentais didinti savo biudžetą, o britams tai per „užslėptus mokesčius“ kainuotų apie 3 milijardus eurų (10,35 mlrd. Lt) per metus.

Britų Europos ministras Davidas Lidingtonas teigia, jog naujieji skaičiai patvirtina, kad Komisija turi mažinti savo išlaidas prieš keldama reikalavimus dėl biudžeto padidinimo.

„Mokesčių mokėtojai Europoje turi priimti sunkius sprendimus dėl savo šeimų biudžetų, ir jau pats laikas Komisijai rimtai ir iš esmės peržiūrėti savo išlaidų prioritetus. Bet kokie įrodymai apie ekstravagantiškus renginius ir išlaidavimą pakenks ne tik atskirų komisarų pozicijoms, bet ir visai Europos Sąjungai“, – pažymėjo D. Lidingtonas.

„Dabar labai aišku, kad Komisija turi galimybes sutaupyti pinigų prieš prašydama nacionalinių vyriausybių papildomų lėšų“.