Jūros dugne įvykęs galingas žemės drebėjimas ir cunamis Fukušimos 1-ojoje atominėje jėgainėje sukėlė didžiausią pasaulyje avariją po Černobylio elektrinės katastrofos. Į aplinką pasklidusios radioaktyvios medžiagos užteršė gruntą, orą ir vandenyną.

TATENA pasiuntė į Japoniją 18 narių komisiją, kurią sudaro šios organizacijos ekspertai ir specialistai iš 12 šalių, įskaitant JAV, Kiniją, Rusiją ir Pietų Korėją.

"Cunamių pavojus kelioms jėgainėms buvo nepakankamai įvertintas", - sakoma TATENA ekspertų grupės Japonijos vyriausybei pateiktoje preliminarioje ataskaitoje, kurios galutinė versija bus pristatyta Vienoje vėliau šį mėnesį.

"Branduolinių objektų konstruktoriai ir operatoriai turėtų tinkamai įvertinti visas gamtines grėsmes ir nuo jų apsaugoti, taip pat reguliariai atnaujinti įvertinimus ir vertinimo metodikas", - sakoma TATENA dokumente.

14 metrų aukščio cunamio banga, atšniokštusi į Fukušimos jėgainę, sugadino aušinimo sistemas ir atsarginius elektros generatorius, todėl perkaitusiuose reaktoriuose išsilydė dalis branduolinio kuro, o avarijos likvidavimo brigadoms teko lieti vandenį ant reaktorių blokų.

TATENA atkreipė dėmesį į pamokas, gautas per šią branduolinę krizę: agentūra nurodė, kad jėgainės turi būti pritaikytos atlaikyti "ekstremaliausius išorinius įvykius".

Ataskaitoje taip pat rašoma, jog branduolinių jėgainėse turėtų būti įdiegta "paprasta, veiksminga ir patvari įranga, leidžianti laiku atkurti svarbiausias saugumo funkcijas, esant sudėtingoms stichinių nelaimių sąlygoms".

TATENA misija taip pat pabrėžė, jog turi būti užtikrinta branduolinės priežiūros institucijų nepriklausomybė. Japonijoje veikianti priežiūros sistema kritikuojama, nes reguliuojanti agentūra yra pavaldi ministerijai, aktyviai propaguojančiai branduolinę energetiką.

Kita vertus, tarptautiniai ekspertai pažymėjo, kad Japonijos vyriausybė, jėgainės operatoriai ir agentūros buvo "itin atviros dalijantis informacija" per jų vizitą, taip pat gyrė šalies pirminį atsaką į ištikusią nelaimę.

"Atsidavusių, ryžtingų ir išmanančių darbuotojų atsakas įvykio vietoje, esant nepaprastai sudėtingoms sąlygoms, buvo pavyzdinis ir tapo geriausiu būdu saugumui užtikrinti, atsižvelgiant į šias nepaprastas aplinkybes", - rašoma ataskaitoje.

"Japonijos vyriausybės ilgalaikės pastangos apsaugoti visuomenę, įskaitant evakuaciją, buvo įspūdingos ir nepaprastai gerai organizuotos", - pridūrė TATENA ekspertai.