Tai trečiadienį žurnalistams pareiškė pratybas stebėjęs Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovas Sergejus Šoigu.

"Mums per Lietuvą buvo kur kas sunkiau perskristi nei nuskristi į Bagdadą", - pažymėjo jis. Pasak jo, antradienį ir trečiadienį pratybų dalyvių lėktuvai "skrido, neužsukdami į Lietuvos oro erdvę, per Lenkiją ir Baltarusiją". "Bet kai susiklosčius nepaprastajai situacijai laikas skaičiuojamas valandomis ir net minutėmis, tokios padėties negalima laikyti normalia", - sakė ministras.

Jo nuomone, dabar pernelyg ilgai derinami su Lietuva skrydžiai per jos teritoriją, tuo tarpu Lenkijos ir Baltarusijos sutikimai buvo gauti per valandą. Pasak nepaprastųjų situacijų ministro, nė vienoje šalyje nėra tokios taisyklės, kad du gelbėjimo lėktuvai vienu metu negali būti ore, todėl devyni Rusijos lėktuvai buvo priversti skristi po vieną. "Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija kasmet dirba 37-iose šalyse, bet su tokiomis taisyklėmis, kaip Lietuvoje, mes niekur nesusidūrėme", - pabrėžė S. Šoigu.

Anot jo, išeitį būtų galima rasti sudarius su Lietuva specialų susitarimą, panašų į tuos, kuriuos Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija yra pasirašiusi su 67 šalimis.