Baigiantis dvi dienas trukusiam kasmetiniam susitikimui buvo paskelbta apie pradedamą partnerystės programą, pagal kurią bus skatinama ir finansuojama demokratijos plėtra bei ekonomikos reformos šalyse, atsikračiusiose autoritarinių vadovų.

G8 lyderiai, posėdžiaujantys Prancūzijos šiauriniame pajūrio kurorte Dovilyje, pareiškė "tvirtai remiantys "Arabų pavasario", taip pat Irano žmonių lūkesčius".

"Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje vykstantys pokyčiai yra istoriniai ir turi potencialo atverti duris transformacijai, kuri įvyko Vidurio ir Rytų Europoje griuvus Berlyno sienai", - sakoma G8 baigiamojo komunikato juodraštyje, su kuriuo susipažino naujienų agentūra "Reuters".

Lyderiai nurodė, kad specialus plėtros bankas "gali 2011-2013 metais skirti Egiptui ir Tunisui daugiau nei 20 mlrd. JAV dolerių, įskaitant 3,5 mlrd. eurų iš EIB (Europos investicijų banko), atitinkamų reformų pastangoms palaikyti".

Didžioji Britanija ketvirtadienį paskelbė skirsianti 110 mln. svarų (437 mlrd. litų) paketą, iš kurio bus finansuojamas perėjimas prie demokratijos arabų šalyse, įskaitant Tunisą ir Egiptą. Programa, kuri bus vykdoma ketverius metus ir kurios lėšos bus skiriamos iš esamų biudžetų, turėtų padėti ugdyti šiose šalyse pilietinę visuomenę ir užtikrinti įstatymo viršenybę, sakė pareigūnai.

Ketvirtadienį G8 lyderiams pateiktame pranešime Tarptautinis valiutos fondas (TVF) nurodė, kad naftą importuojančioms Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalims per artimiausius trejus metus reikės daugiau nei 160 mlrd. dolerių.

TVF pareiškė galintis skirti apie 35 mlrd. dolerių šių šalių ekonomikoms stabilizuoti, tačiau didžiąją dalį reikalingų lėšų turės skirti tarptautinė bendruomenė.

Pasaulio Bankas antradienį paskelbė papildomai skirsiantis 6 mlrd. dolerių Tunisui ir Egiptui. Šiose šalyse įsiplieskę sukilimai pakurstė visuomenės bruzdėjimus Jemene, Jordanijoje, Maroke ir Sirijoje, o Libijos lyderis Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis) šiuo metu kaunasi, kad išliktų valdžioje.