Jo straipsnį apžvelgia ELTA.

E. Ševardnadzė atsistatydino iš Gruzijos prezidento posto lapkritį po visuomenės protestų dėl esą suklastotų rinkimų. Jo įpėdinis Michailas Saakašvilis vykdo pažadą garantuoti E. Ševardnadzės asmeninį saugumą. Kartu dabartinis Gruzijos prezidentas negailestingai kritikuoja 76 m. amžiaus E. Ševardnadzę už Gruzijoje karaliaujantį skurdą ir korupciją.

Sovietiniais laikais E. Ševardnadzė buvo patrauklusis veidas to, ką buvęs JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) vadino "blogio imperija". Devintajame dešimtmetyje jis buvo Michailo Gorbačiovo užsienio reikalų ministru. Humoro jausmu ir atvirumu E. Ševardnadzė patiko kelioms Amerikos vyriausybėms. Jis prisidėjo prie Maskvos nuolaidų - sovietų kariuomenės atitraukimo iš Afganistano ir Vokietijos susivienijimo.

Kai E. Ševardnadzė grįžo į Gruziją, jos valstybės tarnybos buvo beveik žlugusios, trys ekonomiškai svarbūs pasienio regionai - Abchazija, Adžarija ir Pietų Osetija - faktiškai buvo atsiskyrę padedant rusų kariškiams.

Iš pradžių E. Ševardnadzei sekėsi stabilizuoti šalį ir suvaldyti daugelį labiausiai nepaklusnių jėgų. Jis sudarė strateginę sąjungą su kaimyninio Azerbaidžano prezidentu, dabar mirusiu Heidaru Alijevu, ir įtikino Vakarų naftos bendroves tiesti per abi šalis naftotiekį į Turkiją. Naftotiekio projektas sustiprino diplomatinius ir karinius Amerikos-Gruzijos ryšius, Rusijai pasidarė sunkiau šantažuoti Gruziją, - rašo S. Livainas.

Prezidentas M. Saakašvilis menkina naftotiekio reikšmę. Amerikiečių žurnalisto klausiamas apie teigiamą E. Ševardnadzės palikimą, M. Saakašvilis padarė pauzę, giliai atsikvėpė ir tarė: "Buvo gerų dalykų, bet buvo ir blogų. Politikas - ne tapytojas. Tapytojas gali nutapyti blogų ir gerų paveikslų, o politikas vertinamas pagal kūrybos visumą".

E. Ševardnadzė liko gyventi toje pačioje dviejų aukštų rezidencijoje, iš kurios anksčiau valdė šalį. Rezidencija yra gerai saugomame, sienomis apsuptame prabangiame aukšto rango vyriausybės pareigūnų namų komplekse.

E. Ševardnadzė retai sulaukia svečių. "Wall Street Journal" korespondentą jis pasitiko apsirengęs juodu kostiumu ir liemene. Jis juda lėtai ir, pasak buvusį prezidentą pažįstančių žmonių, pastaruoju metu pastebimai paseno.

E. Ševardnadzė ranka rašo atsiminimus gruzinų kalba. "Įdomu, kiek žmonių tikrai norės skaityti apie politiką", - spėlioja jis.

Kai buvo prezidentas, jo interviu buvo spalvingi ir išsamūs. Dabar E. Ševardnadzė atsakinėja sausai. "Jis pagyvėjo tik svarstant savo vietą istorijoje", - rašo korespondentas. E. Ševardnadzė pacitavo Amerikos prezidento George'o W. Busho (Džordžo V. Bušo) laišką, teigiantį, kad didžiausias jo pasiekimas buvo taikus pasitraukimas iš valdžios.

"Galiu pasakyti, jog tai buvo vienas drąsiausių ir ryžtingiausių sprendimų mano gyvenime", - sakė buvęs Gruzijos prezidentas E. Ševardnadzė.