Už kairiuosius Lenkijoje ruošiasi balsuoti 47 proc. rinkėjų. Jeigu šie rezultatai pasitvirtins, tai kairieji gaus apie 280 mandatų 460 vietų Seime ir turės galimybę savarankiškai suformuoti vyriausybę.

Tuo tarpu antroje vietoje esanti Pilietinė platforma gautų tik 12 proc. balsų. Vos vienu procentu nuo platformos atsilieka Valstiečių sąjunga. Gerokai sumažėjo organizacijos "Įstatymas ir teisingumas" populiarumas. Ją remia tik 9 proc. lenkų.

Į parlamentą nepatektų dar neseniai buvę valdančiosios koalicijos partneriai - "Solidarumo" rinkimų akcija (SRA) - Dešinieji ir Laisvės sąjunga. Abi šios partijos neįveiktų 5 proc. rinkimų barjero.

Sociologų nuomone, tokį valdančiosios mažumos - SRA - Dešinieji - nepopuliarumą ypač lemia prasta ekonominė šalies situacija ir pesimistinės lenkų nuotaikos.

Visuomenės nuomonės tyrimo biuro apklausa parodė, jog net trys ketvirtadaliai lenkų mano, kad padėtis Lenkijoje yra bloga. 72 proc. respondentų nuomone, ypač prasta yra finansinė padėtis. Lenkai taip pat pesimistiškai vertina ateitį. Tik 9 proc. lenkų tiki, kad reikalai šalyje ims gerėti.

Net 84 proc. lenkų riboja išlaidas, taip stabdydami prekybos augimą. Būtent dėl šios priežasties Lenkijoje vis mažiau perkama naujų lengvųjų automobilių ir vis daugiau žmonių eina į padėvėtų drabužių parduotuves bei turgus, kur prekės kur kas pigesnės negu prekybos centruose.

Lenkų pesimizmą skatina ir informacija apie ekonominę šalies būklę. Mat analitikai neatmeta galimybės, jog ateinančiais metais valstybės biudžeto deficitas gali pasiekti 80 mlrd. zlotų. Tai beveik tris kartus daugiau negu buvo planuota 2001 metais.