Maskvos apygardos karinis teismas šią bylą nagrinės nedalyvaujant kaltinamajam Aleksandrui Potejevui, kuris, kaip manoma, metu slapstosi Jungtinėse Valstijose.

A.Potejevo byla kvalifikuojama kaip itin slapta: teismo posėdžiai vyksta už uždarų durų, o Rusijos valstybinėms naujienų agentūroms informacija teikiama labai šykščiai.

A.Potejevas kaltinamas pranešęs Vašingtonui apie dešimt Rusijos šnipų, tarp jų skandalingai pagarsėjusią raudonplaukę "lemtingą moterį" Anną Chapman. Jungtinės Valstijoms pernai deportavus šią Rusijos itin įslaptintų agentų grupę, tarp abiejų šalių kilo didžiausias nuo Šaltojo karo šnipų skandalas, dėl kurio Maskvos Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR) pateko į labai nemalonią padėtį.

"Teismas pradėjo nagrinėti bylą prieš SVR pareigūną pulkininką Aleksandrą Potejevą, - teismo atstovė Liudmila Klimenko sakė naujienų agentūrai "RIA Novosti". - Bylą nagrinėja teisėjų kolegija".

Teismas paskyrė A.Potejevo advokątą, kuris ketina surengti liudininkų kryžminę apklausą, taip pat ištirti kitą šios bylos faktinę medžiagą, nurodė L.Klimenko, atsisakiusi pateikti daugiau detalių.

Vienas aukšto rango SVR šaltinis anksčiau šį mėnesį sakė dienraščiui "Izvestija", kad A.Potejevas savo bendražygius veikiausiai išdavė susiviliojęs 20-30 tūkst. JAV dolerių (49-73 tūkst. litų).

"Jis parsidavė banaliausiu būdu - dėl pinigų ir dėl nieko kita, tik dėl pinigų, - aiškino neįvardytas šaltinis. - Mūsų dienomis nebevartojame žodžio "išdavikas", tačiau Potejevas yra tikras išdavikas. Anksčiau tokie žmonės būdavo šaudomi, ir pelnytai".

A.Potejevas iki praeitų metų dirbo SVR C direktorato JAV skyriaus vadovo pavaduotoju. Ši institucija yra atsakinga už slaptąsias operacijas, tokias kaip "miegančių agentų" infiltravimas užsienio šalyse.

Jis sėkmingai pabėgo iš Rusijos, SVR dar nespėjus išsiaiškinti, kad jis tapo išdaviku. Jo šeima jau gyveno užsienyje, todėl Rusijoje kilo klausimų, kodėl šis agentas nebuvo įtariamas anksčiau.