Šis skandalas TVF - vienam viso pasaulio finansų sistemos stulpų - gali būti nepalankus net dviem prasmėmis, nes jis jau yra atleidęs spalvinga asmenybe vadinamam savo vadovui už vieną praeities nuodėmę.

D.Straussą-Kahną šeštadienį Niujorko Johno F.Kennedy tarptautiniame oro uoste policija išvedė iš "Air France" lėktuvo - vos kelios minutės prieš pakilimą. Pareigūnai pranešė, kad TVF vadovas buvo apkaltintas lytine prievarta vieno Niujorko viešbučio kambarinės atžvilgiu.

Šie įtarimai galėtų suteikti TVF pretekstą atleisti D.Straussą-Kahną. Tačiau niekas iš vadovo aplinkos žmonių vėlai šeštadienį žurnalistams negalėjo pasakyti, ar jis pripažino kaltinimus.

TVF atstovė ir D.Strausso-Kahno advokatas AFP sakė, kad neturi informacijos apie įtariamą incidentą.

TVF šiuo metu išgyvena vieną kritiškiausių etapų per visą savo istoriją - jam tenka spręsti netikėtas ir didžiules ekonominės krizės pasekmes euro zonoje.

Antradienį TVF delegacija pradėjo darbą Atėnuose - ji aptarinėja su Europos Komisija ir Europos centriniu banku sąlygas dėl 2010-ųjų gegužę Graikijai suteiktos paskolos penktosios dalies išmokėjimo.

Ši 30 mlrd. eurų paskola laikoma didžiausia, kokią tik yra suteikęs TVF.

TVF taip pat reikia duoti sutikimą dėl panašios pagalbos Portugalijai.

Europos finansų ministrai pirmadienį turi susitikti Briuselyje derybų, kuriose turėjo dalyvauti ir D.Straussas-Kahnas.

Galiausiai TVF direktorių taryba pirmadienį turėtų svarstyti gruodį Airijai suteiktos 22,5 mlrd. eurų paskolos antrosios ir trečiosios dalių išmokėjimą. Tačiau ir šiame susitikime, tikėtina, bus kalbama apie vykdomojo direktoriaus, kurį didžioji dauguma TVF darbuotojų mėgsta ir vertina, asmeninį elgesį.

TVF ir anksčiau - 2008-ųjų sausį - turėjo spręsti sunkią situaciją dėl D.Strausso-Kahno, kuris pripažino turėjęs romaną su pavaldine, vengrų ekonomiste Piroska Nagy.

Kad toks romanas buvo, išsiaiškino P.Nagy vyras, o TVF tuomet nusamdė vieną Vašingtono teisės firmą tyrimui atlikti. Tačiau tyrimo išvados buvo tos, kad tie ryšiai buvo užmegzti abiejų šalių sutikimu ir kad nebuvo jokio favoritizmu.

2008 metų spalį TVF taryba nusprendė palikti D.Straussą-Kahną jo poste, bet kritikavo jį dėl sveikos nuovokos trūkumo.

TVF neprivalo tuojau pat priimti sprendimo dėl D.Strausso-Kahno ir gali funkcionuoti be savo boso, kol aiškinsis šios bylos detales.

Kol kas Fondui galėtų vadovauti pirmasis vykdomojo direktoriaus pavaduotojas, amerikietis Johnas Lipsky.

TVF turi savo elgesio kodeksą, kuris reikalauja, kad Fondo tarptautiniai darbuotojai "laikytųsi aukščiausių etiško elgesio stadartų, atitinkančių sąžiningumo, nešališkumo ir taktiškumo vertybes".

Bet kuriuo atveju D.Strausso-Kahno darbo sutartyje yra sąlyga, kad jei direktorių taryba jį nušalintų, jam būtų sumokėta išmoka, atitinkanti 60 proc. jo metinio darbo užmokesčio.