"Vakarų Ukrainoje sava specifika. Ji gana ilgai buvo Austrijos imperijos sudėtyje. Elitai ten buvo priešiškai nusiteikę prieš Rusijos imperiją. Rusijos ir bijojo, ir neapkentė, ir atmetė, ir stengėsi jie būti didesni katalikai nei patys katalikai. Ten specifiniai, nedideli, bet labai ideologizuoti elitai. Jie su genais perdavė toliau savo kartoms šią baimę ir neapykantą rytinei kaimynei", - sakė interviu agentūrai "Interfax" A.Rahras.

"Po to jie atsidūrė Ukrainos sudėtyje, į kurią įeiti faktiškai nenorėjo. Todėl aš įsivaizduoju, kad Rusijoje tai labai sudėtinga suvokti. Bet kai ėmė eiti Vermachtas ir SS, įžengė hitlerinė Vokietijos armija į Sovietų Sąjungos teritoriją, negalima pamiršti, kad iš buvusios Rusijos ar Sovietų Sąjungos pasienio rajonų žmonės kaimais pasidavė vokiečiams, sveikino juos su duona ir druska, kad jie išvadavo juos iš stalinizmo", - sakė agentūros pašnekovas.

"Ukrainos vakaruose iki šiol stiprios šios tradicijos, nuotaikos ir Antrojo pasaulinio karo supratimas. Vokiečiai suvokiami kaip išvaduotojai iš stalininės Rusijos, kuri juos užkariavo ir laikė totalitarinėje sistemoje", - sakė A.Rahras.

"Rytuose į Rusiją, į ortodoksus požiūris normalus, net broliškas. O Vakaruose - priešingai. Ukrainiečių padėtis dabar labai sunki mentaliteto požiūriu. Ukraina yra nepriklausoma valstybė, bet dabar vykdoma linija atnaujinti bendradarbiavimą su Rusija po to, kai (ankstesnis prezidentas Viktoras) Juščenka norėjo prijungti Ukrainą prie NATO", - pabrėžė politologas.

Šių metų gegužės 9 dieną iš Rusijos diplomatų pakeliui į Šlovės kalvą Lvove buvo atimtas ir sutryptas vainikas, kurį Rusijos generalinis konsulas Olegas Astachovas ketino padėti karių kapinėse. Be to, buvusius ant Šlovės kalvos veteranus ir visuomeninių organizacijų atstovus puolė Ukrainos nacionalistai, kurie mėgino sužlugdyti šventinius renginius. Nacionalistai taip pat susirėmė su policija, kuriai teko panaudoti gumines lazdas.

Maskva vylėsi, kad Ukrainos valdžia nubaus incidento Lvove gegužės 9 dieną kaltininkus ir tai daugiau abiejų šalių santykiuose nepasikartos. Savo ruožtu Ukrainos URM pasmerkė įvykius Lvove, bet apgailestavo, kad Rusijos reagavime skamba praeities Ukrainai priešiškos kampanijos atbalsiai.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pasiūlė generaliniam prokurorui Viktorui Pšonkai sudaryti darbo grupę iš Ukrainos saugumo tarnybos ir VRM atstovų, kad ji pateiktų įvykių Lvove teisinį įvertinimą.

Savo ruožtu Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas pareiškė, kad negalima leisti ekstremistams sugadinti Lvovo kaip svetingo miesto reputaciją.

Pasak jo, valdžia turi imtis priemonių, kad būtų neįmanomi kriminalinio pobūdžio smurtiniai veiksmai, susiję su žmogaus teisių pažeidimu.