L.Panetta sakė žurnalui "Time", jog "buvo nuspręsta, jog bet koks mėginimas dirbti su pakistaniečiais gali sukelti pavojų šiai misijai: jie galėjo perspėti taikinius".

Daugelį metų Pakistano vyriausybė neigė įtarimus, kad O.bin Ladenas slapstosi šioje šalyje, tačiau JAV karinių jūrų pajėgų komandosai rado jį gyvenantį vos už 50 kilometrų nuo Islamabado esančiame mieste, o gerai įtvirtinta "al Qaedos" lyderio vila buvo netoli elitinės karo akademijos.

Ši operacija dar labiau išryškino trintį tarp Vašingtono ir Islamabado, o Pakistano URM antradienį kritikavo "nesankcionuotą vienašališką " reidą.

L.Panetta taip pat sakė žurnalui, jog JAV prezidentui Barackui Obamai taip pat buvo pasiūlytos kitos galimybės likviduoti "al Qaedos" lyderį: subombarduoti jo slėptuvę Abotabado mieste iš bombonešių B-2 arba "tiesiogiai smogti" sparnuotosiomis raketomis.

Aviacijos antskrydžio galimybė galiausiai buvo atmesta dėl galimos "per didelės pašalinės žalos", sakė CŽV vadovas, turėdamas omenyje galimas aukas tarp civilių gyventojų.

Sparnuotųjų raketų smūgio galimybė tebebuvo svarstoma iki ketvirtadienio vakaro, tačiau kitą dieną B.Obama nusprendė pasiųsti sraigtasparnius, skraidinančius specialiųjų pajėgų būrį.

Pasak L.Panettos, per pasitarimus Baltuosiuose rūmuose jis akcentavo, jog turima tik "netiesioginių įrodymų", kad Abotabade gyvena O.bin Ladenas, nes iš palydovų padarytose nuotraukose "al Qaeda" įkūrėjo šiame dideliame komplekse nesimatė.

L.Panettos padėjėjai iš CŽV buvo nurodę, jog tikimybė, kad O.bin Ladenas yra tame komplekse, tėra 60-80 procentų. CŽV direktorius per lemtingąjį susitikimą ketvirtadienį sakė B.Obamai, kad rizikuoti verta ir kad tai yra geriausia galimybė likviduoti "al Qaeda" vyriausiąjį lyderį po nesėkmingo mėginimo jį sučiupti 2001 metais, prasidėjus JAV pajėgų invazijai į Afganistaną.

Per pasitarimą Baltuosiuose rūmuose L.Panetta pareiškė, kad "sudėjus viską į krūvą, ... turime geriausius įrodymus nuo (2001 metais vykusio mūšio) Tora Boroje (kur paskutinį kartą buvo pastebėtas O.bin Ladenas), ir tampa aišku, jog esame įpareigoti veikti".

L.Panetta pasakojo, kad jam stebint šios operacijos eigą iš CŽV būstinės Langlyje, buvo jaučiama didelė įtampa.

Jis paprašė viceadmirolo Jungtinio specialiųjų operacijų štabo viršininko Williamo McRaveno paaiškinti reido dalyvių pranešimus ir patvirtinti, koks likimas ištiko O.bin Ladeną, kuriam per šią operaciją buvo suteiktas kodinis Geronimo (Džeronimo) vardas.

"Nuolat klausinėjai Billo McRaveno: "Gerai, ką, po velnių, tai reiškia?", o kai McRavenas pagaliau pasakė, kad jie atpažino Geronimo, ... visi iškvėpėme orą, kurį buvome sulaikę", - prisiminė CŽV direktorius.

Po 15 minučių, kai amerikiečių sraigtasparniai pagaliau išskrido iš O.bin Ladeno buveinės, vadavietėje prapliupo garsūs plojimai, pridūrė L.Panetta.

Pakistano policija uždarė teritoriją aplink O. bin Ladeno rezidenciją

Pakistanas trečiadienį sugriežtino saugumo priemones mieste, kuriame per JAV specialiųjų pajėgų reidą buvo nukautas tarptautinio teroristų tinklo "al Qaedos" vadovas Osama bin Ladenas - policija atitvėrė teritoriją aplink jo paskutiniu prieglobsčiu tapusią vilą, prie kurios susirinko minios žmonių.

Trečiadienio rytą policija nebeįleido žurnalistų ir eilinių žmonių į Bilalo rajoną kalnų kurorte Abotabade. Šiame priemiestyje "al Qaeda" vadovas slapta gyveno į pilį panašiame sienomis apjuostame komplekse, esančiame netoli elitinės Pakistano karo akademijos.

"Daugiau nei 300 ginkluotų policininkų buvo dislokuoti prie įvažiavimų, taip pat mieste ir prie šio namo - dėl saugumo priežasčių", - sakė vienas anonimu pageidavęs likti policijos pareigūnas, kuris daugiau detalių nepateikė.

Taip pat buvo pastebėti daugiau nei 12 karių, kurie atvyko į Bilalo rajoną ir stovėjo sargyboje prie O.bin Ladeno namo.

Vietos gyventojai, grįžtantys į savo namus, buvo apieškomi, taip pat tikrinami jų dokumentai. Kai kurie darbininkai į saugomą teritoriją nebuvo įleisti, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

O.bin Ladenas buvo nukautas pirmadienį paryčiais vietos laiku, o jo "rezidencija" iškart sulaukė didelio pasaulio žiniasklaidos ir šimtų smalsių vietos gyventojų susidomėjimo. Dešimtys jaunų pakistaniečių antradienį prie šio komplekso surengė demonstraciją, šaipydamiesi iš Amerikos ir skanduodami "Osama gyvas!"