Nors pareigūnai Vašingtone džiugiai sutinka šalies žvalgybos pasiekimus kovoje su teroristais, paskutiniai įvykiai šiame fronte gali smarkiai pabloginti santykius su Pakistanu, kuris įspėja, jog daugiau netoleruos nieko panašaus į pirmadienį įvykdytą slaptą operacija, skelbia „The Independent“.

Po sąlyginiai ilgai trukusios tylos Pakistano valdžia visgi pasmerkė JAV operaciją prieš O. Bin Ladeną, kuri baigėsi teroristo mirtimi – jis buvo pašautas į krūtinę ir kaktą virš kairės akies. Pakistano valdžia JAV veiksmus pavadino „saviveikla“, pažeidusią Pakistano suverenumą.

Pakistanas teigiamai įvertino patį O. Bin Ladeno sunaikintino faktą, tačiau pridūrė turįs „nuogąstavimų ir abejonių“ dėl to, kaip JAV operacija buvo vykdoma.

Pakistano valdžios pareiškimas, parengtas pasikonsultavus su šalies žvalgyba, teigia, kad „tokie JAV veiksmai pamina bendradarbiavimo principą ir kartais netgi gali sukelti pavojų tarptautinei taikai ir saugumui.

Pakistano pareiškimas paviešintas kaip tik tuo metu, kai CŽV vadovas Leonas Panetta dar įpylė žibalo į ugnį, paaiškindamas, kad Islamabadas apie slaptą operaciją informuotas nebuvo, nes „buvo nuspręsta, jog bendradarbiavimas su Pakistanu galėjo sukelti grėsmę misijai, nes vietos pareigūnai esą galėjo perspėti taikinius“.

Vašingtono pareigūnai teigia, kad iš O. bin Ladeno namų po operacijos buvo paimta 10 kietųjų kompiuterių diskų, penki kompiuteriai ir daugiau nei 100 nešiojamų kompiuterinių laikmenų. Visi šie objektai perduoti žvalgybos ekspertams.

„Jie viską pasiėmė. Ar bent įsivaizduojate, kokia informacija sukaupta O. Bin Ladeno kompiuterio kietajame diske?“, - tinklalapyje „Politico“ skelbia vienas neįvardytas pareigūnas. Anot jo, gauta informacija bus labai naudinga net ir tuo atveju, jei bus teisingi tik 10 proc. visų gautų faktų.

JAV patiria spaudimą paviešinti nužudytojo „al Qaedos“ lyderio pomirtines nuotraukas – tokiu būdų būtų nutildyti skeptikai, netikintys, kad garsiausio pasaulio teroristo nebėra tarp gyvųjų. Praeitą naktį L. Paneta per interviu „NBC News“ pareiškė nemanąs, kad nuotraukos bus paviešintos greitai. Baltieji rūmai teigia, kad šiuo klausimu kol kas joks konkretus sprendimas nepriimtas.

JAV prezidento Baracko Obamos patarėjas kovos su terorizmu klausimais Leajas Farrelis BBC sakė, kad „yra tikimybė, kad per ateinančias dienas ar savaites bus nukauta ar sulaikyta daugiau įtakingų teroristų lyderių“.