Sraigtasparniais skrido SEAL pajėgos (SEa, Air and Land (SEAL) Teams – Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno jūros, oro ir sausumos pajėgos), atskraidintos iš Afganistano, kurios naudojo ypač įslaptintus daugiaspektrius vizualizavimo jutiklius.

Po 40 min. trukusio apšaudymo, 22 žmonės buvo užmušti arba sulaikyti. Vienas iš žuvusiųjų – Osama bin Ladenas, kuris buvo nukautas dvigubu šūviu į kairę veido pusę. Jo kūnas buvo skraidinamas viename iš sraigtasparnių, kuris skrido atgal iš misijos. Vienas iš sraigtasparnių patyrė mechaninį gedimą ir jį sunaikino JAV pajėgos, leidiniui „National Journal“ pranešė kariuomenės ir Baltųjų rūmų pareigūnai.

Tai būtų buvusi eilinė užduotis specialiai parengtam ir mitologizuojamam šeštajam SEAL būriui, kurio oficialus pavadinimas yra „Naval Special Warfare Development Group“, ir kurį net vietiniai jų Dam Neck bazėje Virdžinijoje vadina tiesiog DEVGRU.

Tačiau taikinys buvo ypatingas, tad operacija reikalavo specialaus pasiruošimo. Pratybos vyko balandžio pradžioje Camp Alpha teritorijoje, atskirtoje Bagramo oro bazės dalyje, kurioje buvo imituota O. Bin Ladeno slėptuvė.

DEVGRU priklauso Jungtinėms specialiųjų operacijų pajėgoms (Joint Special Operations Command, JSOC). Jos atsakingos tiesiogiai prezidentui ir vykdo misijas visame pasaulyje valstybės vadovo direktyvų pagrindu. Nors visuomenė žino apie specialiąsias SEAL pajėgas ir DELTA būrį, dauguma JSOC misijų niekada nebūna viešinamos. Apie JSOC visuomenė išgirsta tik tada, kai nutinka kas nors blogo (pvz., netyčia nužudomas britų pagalbos darbuotojas) arba kai įvyksta kažkas labai svarbaus (jūroje išgelbėjamas prekybinio laivo kapitonas), tačiau net ir tokiais atvejais kariuomenė stengiasi nuslėpti apie JSOC egzistavimą.

Per pastaruosius kelerius metus Pakistane žuvo kelios dešimtys JSOC kovotojų. Jų vardų Gynybos departamentas neslepia, tačiau jų žūties aplinkybės paprastai būna išgalvotos, pateikiant užkoduotą aprašymą – nurodoma, kad jie žuvo nelaimingo atsitikimo metu per pratybas Rytų Afganistane.

Leidinys „National Journal“ pažymi, kad kyla daug klausimų, susijusių su JSOC veikla. Pavyzdžiui, kaip sraigtasparniams pavyko prasibrauti pro Pakistano oro gynybos tinklą? Ar jie imitavo atsakiklių kodus? Galbūt jie tiesiog buvo perdažyti kaip Pakistano oro pajėgų sraigtasparniai? Jei taip ir buvo (o to mes niekada nesužinosime), už tai atsakingi du kiti JSOC būriai – Techninių programų įdiegimo būrys (angl. Technical Application Programs Office) ir Aviacijos technologijų vertinimo grupė (angl. Aviation Technology Evaluation Group). Šios pajėgos taip pat niekada nesiafišuoja.

Po Rugsėjo 11-osios įvykių JSOC ir jų koviniai būriai tapo veiksmingiausiu ir pavojingiausiu JAV vyriausybės ginklu, naudojamu prieš teroristus ir jų tinklus. Šių pajėgų kariai vengia visuomenės dėmesio, tačiau misijų metu neretai atkreipia jį į save, ir tai neišeina jiems į naudą.

Pateikiame CNN reportažą anglų kalba apie tai, kaip SEAL pajėgos nukovė O. bin Ladeną.

Įspėjame, kad kai kurie vaizdai gali šokiruoti.

SEAL vadovas perspėjo nieko neviešinti

Tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" vadovo Osamos bin Ladeno žūtis per reidą, panašų į ištrauką iš veiksmo trilerio, suteikė teisę JAV specialiosioms pajėgoms teisę didžiuotis pačia garsiausia slapta operacija nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Amerikoje.

Tačiau JAV Karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) 6-oji komanda tikriausiai niekada viešai nepripažins, kad šią operaciją įvykdė būtent ji.

Savo vardų nepanorę viešinti JAV pareigūnai sakė, kad SEAL 6-osios komandos nariai pirmadienį paryčiais sraigtasparniais atskrido į O.bin Ladeno slėptuvę ir nusileido į ją lynais. Kariškiai nepatvirtino, kuris dalinys dalyvavo šioje atakoje.

Tačiau SEAL vadovas kontradmirolas Edwardas Wintersas išsiuntė elektroninį laišką, kuriame pasveikino savo pajėgas ir perspėjo nieko neviešinti.

"Operatyvinio saugumo laikykitės itin rūpestingai, - pabrėžė jis. - Ši kova nebaigta."

Virdžinijoje dislokuojamas elitinis SEAL dalinys, oficialiai žinomas kaip Karinio jūrų laivyno specialiųjų operacijų vystymo grupė (Naval Special Warfare Development Group, DEVGRU), turi tik kelis šimtus narių, dažnai save vadinančių tyliaisiais profesionalais,

Vykdė reidus Jemene ir Somalyje

SEAL 6-oji komanda per pastaruosius trejus metus yra įvykdžiusi reidų prieš kitus taikinius, esančius ne karo zonose - pavyzdžiui, Jemene ir Somalyje. Tačiau pagrindinė šio dalinio veiklos teritorija yra Afganistanas.

Šis dalinys yra pavaldus JAV ginkluotųjų pajėgų Jungtiniam specialiųjų operacijų štabui (JSOC), kontroliuojančiam JAV armijos specialiąsias pajėgas "Delta" ir kitus specialiuosius dalinius.

JSOC jungtinės pajėgos pernai Afganistane surengė rekordiškai daug antiteroristinių operacijų, kurių skaičius keturis kartus viršijo ankstesnį vidurkį. Šioje Centrinės Azijos šalyje dislokuojama apie 4 500 elitinių specialiųjų pajėgų karių ir pagalbinių dalinių narių.

Pasak vieno pareigūno, per operaciją prieš O.bin Ladeną kariams tiesiogiai vadovavo JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Leonas Panetta.

JAV vadovas turi teisę siųsti SEAL ir kitus antiteroristinius dalinius į slaptąsias operacijas, neįtraukdamas CŽV, tačiau prezidento Baracko Obamos komanda vadovavimą patikėjo šiai agentūrai. Vykdant šią misiją, CŽV taip pat pasitelkė kai kuriuos kitus JAV nacionalinio saugumo aparato elementus.

SEAL 6-oji komanda dažnai dirba kartu su CŽV ir netgi yra vadinama jos pretorionų gvardija. Ši partnerystė prasidėjo per karą Irake, kai specialiųjų operacijų pajėgos ir žvalgyba buvo suvienyta medžiojant toje šalyje veikusius kovotojus.

SEAL ir "Delta" nariai, vadovaujami tuomečio specialiųjų operacijų vado generolo Stanley McChrystalo, išmoko dirbti panašiai kaip JAV Federalinio tyrimų biuro agentai - pirmiausiai pulti taikinį, sučiupti arba nukauti įtariamuosius, o vėliau surinkti įrodymus operacijos vietoje.

Pasak S.McChrystalo, buvo siekiama sukurti tinklą, kuriame specialiosios pajėgos dirbtų kartu su žvalgybos analitikais. Generolas aiškino, kad reiduose dalyvaujantys kariai operacijos vietoje gali surinkti vertingos medžiagos - pavyzdžiui, dokumentų arba kompiuterių - kurie gali padėti medžiojant kitus taikinius.

Pasidalindavo veiklos sritimis

Specialiosios pajėgos buvo neoficialiai pasidalijusios veiklos sritimis: SEAL daugiausiai vykdė operacijas Afganistane, o "Delta" - Irake, nors kai kuriais atvejais jų veikla persidengdavo. Tarp abiejų organizatorių taip pat aiškiai pastebimas "profesinis lenktyniavimas".

2003 metų pabaigoje "Delta" sučiupo besislapstantį nuverstą Irako diktatorių Saddamą Husseiną, o anksčiau tais pačiais metais nukovė jo sūnus Uday ir Qusay per susišaudymą Mosule. Nuo to laiko "Delta" ir SEAL varžėsi, kuriai atiteks garbė sučiupti O.bin Ladeną.

Oficialiai komanda neegzistuoja

"Oficialiai 6-oji komanda neegzistuoja", - sakė 47 metų buvęs SEAL narys Craigas Sawyeris, konsultuojantis Holivudo kino studijas kuriant veiksmo filmus.

C.Sawyeris pasakojo, kad pateko į šią komandą praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje po pusę metų trukusio itin kruopštaus atrankos proceso.

"Atrodė, tarsi būčiau priimtas į visų žvaigždžių komandą", - pridūrė jis.

Buvęs kariškis pasakojo, kad 6-osios komandos nariams neretai tekdavo dirbti 300 dienų per metus; tad dauguma šiame dalinyje ištveria tik apie trejus metus.

"Jie treniruojasi apskritą parą, - aiškino C.Sawyeris. - Jie žino, kad nesėkmė neleistina. Jiems arba pasiseka, arba jie nebegrįžta."

Kitų specialiųjų pajėgų dalinių nariai juokauja, kad akronimas SEAL reiškia "Miegoti, valgyti, keltis" (Sleep, eat, lift), nors iš tiesų jis yra žodžių jūra, oras ir sausuma (Sea, Air, Land) trumpinys.

"SEAL nariai pirmieji visiems primena, kad L jų pavadinime reiškia "sausuma", - sakė JAV Armijos atsargos generolas Dougas Brownas, 2003-2007 metais vadovavęs Floridos mieste Tampoje įsikūrusiam JAV Specialiųjų operacijų štabui (USSOCOM).

"Jų įgūdžiai sausumoje prilygsta įgūdžiams jūroje", - pabrėžė buvęs kariškis.

Pasak jo, operacija prieš O.bin Ladeną yra reikšmingiausia JAV specialiųjų pajėgų misija nuo šios USSOCOM įkūrimo 1987 metais. Ši institucija buvo įkurta po 1980 metais įvykdyto nesėkmingo mėginimo išgelbėti amerikiečius įkaitus Irane.

"Neįsivaizduoju kitos tokios nacionalinės svarbos misijos", - sakė D.Brownas.

Paskutinį kartą paviešinta 2008 m.

Paskutinį kartą informacija apie SEAL reidą Pakistane buvo paviešinta 2008 metais. Kaip nurodė vienas anonimu pageidavęs likti Pakistano pareigūnas, tąsyk specialioji operacija vyko už maždaug dviejų kilometrų nuo sienos su Afganistanu esančiame Angurados miestelyje. Tačiau ši misija nebuvo sėkminga: svarbūs taikiniai pabėgo iš savo slėptuvės, o likę kovotojai įnirtingai priešinosi, todėl neišvengta civilių aukų, pasakojo neįvardijami JAV ir Pakistano pareigūnai.

JAV paprastai nekomentuoja jokių slaptų operacijų, ypač nesėkmingų, tačiau 2008 metais vykusį incidentą vienas liudininkas nufilmavo mobiliuoju telefonu, todėl Vašingtonas pripažino organizavęs šį reidą ir viešai atsiprašė.

Sėkminga operacija prieš O.bin Ladeną veikiausiai taps labai svarbiu postūmiu, galinčiu sustiprinti SEAL kovinę dvasią. Šio dalinio reputacija specialiųjų operacijų sluoksniuose nukentėjo dėl vienos pernai vykusios gelbėjimo misijos, per kurią atsitiktinai žuvo Afganistano kovotojų pagrobta britė įkaitė Linda Norgrove. Šturmuojant kovotojų slėptuvę, vienas SEAL narys metė rankinę granatą į priešininką, nepastebėjęs šalia jo ant žemės susigūžusios L.Norgrove. Vėliau šis karys neigė metęs granatą.

Iš pradžių SEAL pranešė, kad britė žuvo susisprogdinus vienam mirtininkui, tačiau vienas vadas, peržiūrėdamas šios operacijos vaizdo įrašus, pastebėjo, kad L.Norgrove pražudęs sprogimas driokstelėjo, kai vienas karys kažką metė jos link.

Dėl šio incidento vienas SEAL narys buvo pašalintas iš dalinio.

DEVGRU taip pat išgelbėjo JAV laivo "Maersk Alabama" kapitoną Richardą Phillipsą, kurį 2009 metais buvo pagrobę Somalio piratai. Šios operacijos sėkmę nulėmė DEVGRU snaiperiai, kurie iš bangų blaškomo karo laivo laivagalio nušovė tris iš keturių piratų, laikiusių pagrobtą kapitoną gelbėjimosi valtyje.