Teigiama, kad smogiamoji operacija truko trumpiau nei 40 minučių, tačiau ji buvo nuoseklių pastangų rezultatas: JAV žvalgybos agentūros į O.bin Ladeną buvo nusitaikiusios kelis mėnesius, o Vašingtono administracijos pareigūnai planavo rizikingą reidą Pakistane.

Šios operacijos užuomazgos atsirado prie ketverius metus, kai žvalgybos agentūroms pagaliau pavyko išsiaiškinti O.bin Ladeno asmeninio kurjerio tapatybę, o šis pasiekimas tapo ilgai lauktu persilaužimu, vienas aukšto rango JAV pareigūnas sakė žurnalistams.

Suimti įtariami teroristai per apklausas "įvardijo šį vyrą kaip vieną iš nedaugelio "al Qaedos" kurjerių, kuriais pasitikėjo Bin Ladenas", aiškino pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

"Ji nurodė, kad jis galbūt gyvena su O. bin Ladenu ir jį saugo. Tačiau kelerius metus negalėjome nustatyti nei jo tikrojo vardo, nei buvimo vietos", - pridūrė jis.

Vaizdai iš Osamos bin Ladeno tvirtovės Pakistane vidaus. Įspėjame, kad kai kurios nuotraukos gali šokiruoti.

Prieš maždaug dvejus metus slaptosios tarnybos "nustatė teritorijas, kuriose veikė šis ryšininkas ir jo brolis", pridūrė pareigūnas.

"Tačiau vis dar negalėjome tiksliai nustatyti, kur jie gyvena, nes jie itin rūpinosi savo veiklos saugumu. Faktas, kad jie yra itin atsargūs, sustiprino mūsų tikėjimą, kad einame teisingu keliu, - sakė šaltinis. - Na, o 2010 metų rugpjūtį aptikome jų gyvenamąją vietą".

Gyvenamasis kompleksas, įsikūręs prabangiame Abotabado priemiestyje už maždaug 50 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Pakistano sostinės Islamabado iškart patraukė žvalgybos analitikų dėmesį.

"Kai pamatėme kompleksą, kuriam gyveno šie broliai, apstulbome", - pasakojo pareigūnas.

Prabangus pastatas be telefono ryšio

Kompleksas su dvejais saugomais vartais buvo gerokai didesnis negu daugelis kitų namų šiame rajone. Nors jo vertė buvo apie milijoną dolerių, į pastatus nebuvo įvestas telefono arba interneto ryšys.

"Šio komplekso fizinės saugumo priemonės nepaprastos - jį juosia 3,5-5,5 metro aukščio sienos su viršuje ištempta spygliuota viela. Įvairias šio komplekso dalis skiria vidinės sienos, suteikiančios papildomo privatumo, - sakė pareigūnas. - Žvalgybos analitikai padarė išvadą, kad šis kompleksas buvo specialiai pastatytas paslėpti kokiam nors svarbiam asmeniui".

Vašingtonas greitai nustatė, kad be "al Qaeda" kurjerio ir jo brolio komplekse gyvena trečia šeima, kurios narių duomenys iš pažiūros atitiko duomenis apie O.bin Ladeno šeimą, taip pat jo jauniausiąją žmoną.

"Viskas, ką matėme, - nepaprastas operatyvinis saugumas, brolių kilmė ir jų elgesys, taip pat komplekso vieta ir architektūra - puikiai atitiko mūsų ekspertų prognozes apie Bin Ladeno slėptuvės išvaizdą", - aiškino JAV pareigūnas.

Žvalgybos agentūros gavo kitų šaltinių patvirtinimą, kad šiame komplekse tikriausiai gyvena O.bin Ladenas, tačiau gautą informaciją patikrinti nebuvo lengva.

"Joks kitas kandidatas labiau neatitiko duomenų nei Bin Ladenas", - pabrėžė pareigūnas.

Iki vasario žvalgybos tarnybos galutinai įsitikino, kad surado O.bin Ladeną, o Baltieji rūmai pradėjo organizuoti reidą Pakistano gilumoje.

Vienas JAV administracijos šaltinis nurodė, kad svarbiausi nacionalinio saugumo patikėtiniai šią informaciją planavo "kelis mėnesius ir reguliariai informuodavo prezidentą.

"Al Qaeda" lyderio buveinė buvo apjuosta "aukštomis sienomis, su apsaugos elementais, įsikūrusi priemiestyje ir arti Islamabado, todėl ši misija buvo ypač pavojinga", - pabrėžė pareigūnas.

Nuo kovo JAV prezidentas Barackas Obama buvo sušaukęs kelis savo nacionalinio saugumo komandos posėdžius, kuriuose tartasi dėl galimų veiksmų.

Apie šiuos planus žinojo tik nedaugelis administracijos pareigūnų, o Vašingtonas nusprendė neinformuoti Pakistano.

"Žvalgybos duomenimis apie šį Bin Ladeno kompleksą nesidalijome su jokia kita šalimi, įskaitant Pakistaną. Taip elgėmės dėl vienos ir vienintelės priežasties: buvome įsitikinę, jog tai būtina operacijos ir mūsų darbuotojų saugumui", - aiškino trečias JAV pareigūnas.

Leidimą vykdyti reidą B.Obama davę penktadienį

Penktadienį 8 val. 20 min. Vašingtono (15 val. 20 min. Lietuvos) laiku B.Obama priėmė sprendimą vykdyti sraigtasparnių reidą, o vėliau išvyko į tornadų nuniokotą Alabamą, nurodė pareigūnai.

B.Obama šią operaciją patikėjo nedidelei komandai iš JAV karo laivyno elitinių specialiųjų pajėgų SEAL 6-osios grupės. Jai vadovavo CŽV direktorius Leonas Panetta, kurio analitikai stebėjo O.bin Ladeno slėptuvę per atstumą.

Vienas JAV pareigūnas teigė, kad L.Panetta tiesiogiai vadovavo komandosams ir kad jo konferencijų kambarys tapo šios operacijos štabu.

Šis "chirurgiškai tikslus reidas" sekmadienį paryčiais truko mažiau nei 40 minučių. JAV sraigtasparniai atskraidino "nedidelę komandą" į smarkiai įtvirtintą kompleksą, sakė kitas pareigūnas.

Šturmo būrys per susišaudymą nukovė Osamą bin Ladeną, taip pat jo ryšininką ir pastarojo brolį bei "al Qaeda" lyderio vieną suaugusį sūnų.

Moterį naudojo kaip gyvąjį skydą

Per šią operaciją taip pat žuvo viena moteris, kurią, pasak JAV pareigūnų, vienas O.bin Ladeno kovotojas naudojo kaip gyvąjį skydą.

Vienas šioje operacijoje dalyvavęs sraigtasparnis nukrito dėl "mechaninio gedimo", nurodė vienas iš pareigūnų.

Jis pridūrė, kad sugedusio sraigtasparnio įgula susprogdino savo orlaivį, o "šturmo būrys ir įgulos nariai sulipo į likusį orlaivį, atsitraukdama iš komplekso".

Žmogus, atsakingas už didžiausią Jungtinėse Valstijose įvykdytą teroro ataką, galiausiai žuvo nuo jam į galvą pataikiusios amerikiečio iššautos kulkos.

L.Panettai ir jo štabui apie O.bin Ladeno žūtį buvo pranešta sekmadienio popietę, o jo konferencijų kambaryje nuaidėjo džiaugsmingi šūksniai ir plojimai.