Politologas O. bin Ladeno eliminavimą vertina keliariopai – simboliniu, realiu, pasekmių ir sąmokslo teorijų sugriovimo lygmeniu.

„Iš JAV perspektyvos – tai didelis pasiekimas, nes labiausiai ieškotas ir amerikiečių nekenčiamiausias asmuo nebegyvas. Kita vertus, O. bin Ladenas to ir siekė. Jis nemirė nuo ligos ir nebuvo sučiuptas, o žuvo „garbingai“ – kovodamas. Tad jo pasekėjams džihadžiams tokia žūtis simboliškai priimtina“, - DELFI teigė jis.

Kalbėdamas apie realios politikos lygmenį, E. Račius pabrėžė, kad O. bin Ladenas jau kuris laikas nebuvo tikrasis džihado – musulmonų karo su kitatikiais – vadas. Jis nebevadovavo jokiems džihadistų veiksmams pasaulyje ir nebeturėjo tiesioginės įtakos džihadizmo raidai. „Tad viltis, kad su jo mirtimi baigsis ir džihadizmas, būtų naivu“, - sakė jis ir pateikė pavyzdį, kad, kitaip nei jis, čečėnų kovotojų lyderis Šamilis Basajevas ir žūties momentu buvo vadas.

Pasekmių, pasak politologo, reikia laukti jau trumpalaikėje perspektyvoje, tikėtina, kad džihadistai sukrus ir sieks atkeršyti amerikiečiams, tad teroristinių išpuolių grėsmė tik padidės.

Pasak E. Račiaus, labai svarbu, kaip į amerikiečių atliktus veiksmus reaguos Pakistanas: „JAV pajėgų operacija šalia suverenios valstybės sostinės parodo JAV vyriausybės nesiskaitymą su ir visišką nepasitikėjimą Pakistano vyriausybe. Todėl bus įdomu pasekti Pakistano vyriausybės, o ir piliečių, kurių yra beveik du šimtai milijonų, reakciją, kuri tikrai nebus rami.“

Nukovus O. bin Ladeną pasiunčiama dar viena svarbi žinia, skirta mitų skleidėjams. „O. bin Ladeno sumedžiojimas atima kozirius iš sąmokslo teorijų šalininkų, kurie mano, kad JAV (tebe)protegavo O. bin Ladeną ir sąmoningai nesunaikino jo visą dešimtmetį, kad galėtų pateisinti savo kišimąsi į musulmonų kraštų vidaus politiką“, - svarstė politologas.