Tarp svečių, pakviestų į karališkąsias vestuves - Bahreino kronprincas, kurio valdomoje šalyje pastaruoju metu žiauriai malšinami demokratijos reikalaujančių šalies gyventojų organizuojami antivyriausybiniai protestai, skelbia independent.co.uk.

Dėl jau kelias savaites nesiliaujančių neramumų Bahreine, šalies valdžia buvo priversta įvesti karo padėtį ir pasikviesti karių iš užsienio, padėsiančių šalyje palaikyti tvarką. Skelbiama, kad neseniai buvo sulaikyti keli šimtai gydytojų, kurie teikė medicininę pagalbą saugumo pajėgų sužeistiems protestuotojams.

Į karališkąsias Jungtinės Karalystės princo jungtuves pakviestas ir Svazilando karalius Mswati‘s III. Jį aršiai kritikuoja žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty Intrnational“ dėl šalies ginkluotųjų pajėgų veiksmų prieš taikius demonstrantus.

„Smerktina, kad Karalienė į karališkąsias vestuves pakvietė Bahreino, Svazilando ir Saudo Arabijos diktatorių, kurie atsakingi už žiaurus žmogaus teisių pažeidimus, tarp kurių – protestuotojų sulaikymas nepateikus oficialių kaltinimų, kankinimai ir susirinkimų teisės ribojimas“,- teigia P. Tatchellis.

Karališkieji rūmai gina sprendimą į jungtuves pakviesti minėtus valstybių lyderius, nes tokiems kvietimams esą netgi pritaria šalies užsienio reikalų ministerija.

„Karalienė kvietimus išsiuntinėjo, laikydamasi senų tradicijų kviesti kitų šalių karalius ir karalienes. Klausėme užsienio reikalų ministerijos patarimo šiuo klausimu“, - patikino karališkųjų rūmų atstovas.

Libijoje prasidėjus kariniams veiksmams, kvietimas į karališkąsias vestuves, pasiųstas Libijos ambasadoriui Jungtinėje Karalystėje, buvo nedelsiant atšauktas.

Į karališkąsias jungtuves nepakviesti buvę Jungtinės Karalystės premjerai Tony‘s Blairas ir Gordonas Brownas. Karališkieji rūmai tvirtina esą jie nepakviesti, nes nėra Keliaraiščio ordino riteriai.
„Karališkosios vestuvės nėra oficiali proga, todėl nėra jokios būtinybės juos kviesti“, - „The Sunday Telegraph“ sakė karališkųjų rūmų atstovas.