"Geriausia būtų palaidoti šio žmogaus palaikus žemėje. Kad ir kaip mes žiūrėtume į jį, palikti šį kūną kaip eksponatą ir įvairių politinių žaidimų įrankį - amoralu", - sakė Romanovų dinastijos kanceliarijos direktorius Aleksandras Zakatovas.

Romanovų dinastijai vadovauja Madride gyvenanti didžioji kunigaikštienė Marija Vladimirovna.

"Palikti šį kapą taip, kaip jis dabar yra, už mokesčių mokėtojų lėšas, neatitinka dabartinės Rusijos valstybės padėties", - pranešė jis.

Pasak A.Zakatovo, sprendimą dėl V.Lenino kūno laikas priimti, bet "be nereikalingos įtampos visuomenėje".

Rusijos komunistų partija penktadienį rengia atminimo renginius, skirtus 141-osioms Vladimiro Lenino gimimo metinėms. Diskusija, kad būtina palaidoti vado kūną Rusijos visuomenėje paaštrėjo.

"Būtina paaiškinti, taip pat komunistinių, kairiųjų įsitikinimų žmonėms, kad jų interesus atitinka jį palaidoti. Tai būtų pagarbos jų lyderiui ženklas", - sakė A.Zakatovas.

Jis pranešė, kad Romanovų dinastija siūlo atkurti istorinį teisingumą - grąžinti visoms senoms Rusijos gatvėms istorinius pavadinimus. Naujus pavadinimus galima palikti, išskyrus tuos, kuriuose yra vardai žmonių, susijusių su politiniu teroru.

A.Zakatovas sakė, kad būtina pervardyti gatves ir metropoliteno stotį, kurie pavadinti Piotro Voikovo, vieno caro šeimos nužudymo organizatorių, vardu.

Maskvoje apie 3 tūkst. komunistų atėjo prie V.Lenino mauzoliejaus jo gimimo dieną

Rusijos komunistai, vadovaujami savo lyderio Genadijaus Ziuganovo, penktadienį padėjo gėlių prie V.Lenino mauzoliejaus bolševikinės Spalio revoliucijos vado gimimo dienos 141-ųjų metiniu proga.

"Šiandien drauge su mumis aikštėje yra ne mažiau kaip 3 tūkst. žmonių, kurie dalyvavo mūsų iškilmingame renginyje", - pareiškė G.Ziuganovas.

Po gėlių padėjimo prie mauzoliejaus jis pranešė, kad gegužės 15 dieną komunistai numato surengti Raudonojoje aikštėje renginį, skirtą Pionierių dienai.

"Gegužės 15-ąją čia, Raudonojoje aikštėje, per Pionierių dieną, bus priimami į pionierius vaikai iš visų Rusijos regionų", - sakė G.Ziuganovas.

Kaip praneša "Interfax" korespondentas, penktadienį sostinės centrinėse aikštėse nebuvo pastebėta daug policijos darbuotojų ir tik keliasdešimt policininkų lydėjo Komunistų partijos aktyvistų kolonas.

Komunistai, darniai išsirikiavę, išėjo iš Raudonosios aikštės po gėlių padėjimo prie V.Lenino mauzoliejaus, po to padėjo gėlių prie paminklo maršalui Georgui Žukovui.

"Lenino palikimas gyvas, kaip niekada. Leninas, mano nuomone, genialiausias politikas visos žmonijos istorijoje, ir nereikia pamiršti savo didingos istorijos", - sakė G.Ziuganovas.

Po 50 metų Leniną prisimins tik istorikai, mano didelė dalis Rusijos gyventojų

Per pastaruosius 15 metų pirmojo bolševikų lyderio Vladimiro Lenino asmenybė tapo Rusijos gyventojams mažiau reikšminga, o požiūris į jį - labiau teigiamas.

Tai rodo Jurijaus Levados analitinio centro surengtos apklausos, kuri buvo paskelbta Rusijos komunistų partijai ir jos ištikimiausiems šalininkams penktadienį minint Vladimiro Lenino 141-ąsias gimimo metines, duomenys.

Pasak jų, 39 proc. Rusijos gyventojų mano, kad V.Lenino po 40-50 metų niekas, išskyrus istorikus, neprisimins. Analitinio tyrimo duomenimis, 1995 metais taip manė 25 proc. apklaustųjų.

27 proc. respondentų dabar mano, kad ateityje jį atsimins kaip sovietinės valstybės įkūrėją (30 proc.), 19 proc. įsitikinę, kad apie V.Leniną kalbės, kaip apie vadą, kuriam buvo svarbiausi darbo žmonių interesai (17 proc.).

Tuo tarpu Rusijos gyventojų gerokai sumažėjo skaičius tų, kurie mano, kad ateityje V.Leniną žmonės prisiims kaip apdairų politiką, sugebėjusį primesti savo valią didžiulei šaliai (nuo 19 proc. 1995 metais iki 10 proc.), ir kaip sėkmingai veikusį politinį avantiūristą (nuo 12 proc. iki 6 proc.), kaip žiaurų diktatorių, pasiryžusį paaukoti milijonų gyvybę (nuo 12 proc. iki 5 proc.), ir kaip žmogų, kuris nesuprato ir nemylėjo Rusijos (nuo 5 proc. iki 3 proc.).

Drauge nuo 14 proc. iki 8 proc. sumažėjo dalis tų, kurie nežino, kaip bus prisimenamas V.Leninas po 40-50 metų.

J.Levados centro duomenimis, tarp apklaustų Rusijos gyventojų, vyresnių nei 55 metų, V.Leniną apskritai teigiamai vertinančių ("vadas", "didis politikas", "iškilus mąstytojas") labiau teigiamai nei neigiamai ("apdairus politikas", "avantiūristas") yra per du su puse karto daugiau (48:19), o tarp 40-55 metų - maždaug po lygiai (25:22).

Tuo tarpu 25-40 metų Rusijos gyventojų vertinimai labiau neigiami (24:30), o tarp jaunimo iki 25 metų, priešingai, daugiau yra teigiamų atsiliepimų (21:18).

Bolševikų partijos ideologas, vadovavęs 1917 metų Spalio revoliucijai, Rusijoje tebėra gana gerai žinomas, o visoje šalyje tebestovi beveik 17 tūkst. jo statulų.

Leninas, kurio balzamuoti palaikai tebelaikomi Maskvos Raudonojoje aikštėję stūksančiame mauzoliejuje, iki Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais buvo garbinamas tarsi šventasis.

Valdant komunistiniam režimui, Lenino portretai kabodavo netgi vaikų darželiuose, o vaikai mokydavosi eilėraščius apie šį lyderį.

Vėliau jiems būdavo aiškinamas, kad po Lenino mirties ištyrus jo smegenis viename Maskvos institute buvo rasta neabejotinų genialumo požymių.