Darbo ir pensijų departamento, kuris nori peržiūrėti pašalpų skyrimo tvarką, duomenimis, daugiau nei ketvirtadalis iš minėtų 80 tūkstančių žmonių nėra dirbę ištisą dešimtmetį.

Ministrai pareiškė, kad žmonės neturi pakliūti į pašalpų spąstus. Kartu reiškiamos abejonės, ar pašalpų gavėjams buvo užtikrinta reikiama valstybės parama, turėjusi padėti jiems grįžti į darbą.

Darbo ir pensijų departamentas nuo šių metų vasario mėnesio nebepriima naujų paraiškų neįgalumo pašalpoms gauti, o vyriausybė reikalauja iki 2014 metų peržiūrėti sąrašus ir tų pašalpų gavėjų, kuriems išmokos buvo paskirtos anksčiau.

Kai kuriose JK vietovėse jau pradėti bandomieji projektai, kurių metu bus tiriama pašalpų gavėjų sveikatos būklė ir mėginama nustatyti tikrąjį jų darbingumo lygį. Tikimasi, kad daugelis „neįgaliųjų“ bus pripažinti tinkami imtis darbo „nedelsiant“. Kitą dalį žmonių tikimasi pripažinti iš dalies darbingais ir galinčius dirbti su pagalba.

Skelbiama, kad tarp pašalpų gavėjų yra 42 tūkst. turinčių alkoholio priklausomybę, 37 tūkst. priklausomų nuo narkotikų. 1,8 tūkst. žmonių savo neįgalumo dirbti priežastimi nurodė nutukimą.