Tuo tarpu Luizianoje, Misisipėje, Alabamoje ir Floridoje planuojamos šios nelaimės metinių gedulingos minėjimo ceremonijos.

Pernai balandžio 20 dienos vakarą bendrovės "Transocean Ltd." jūrinėje naftos gavybos platformoje "Deepwater Horizon", kuris gręžė naują gręžinį naftos milžinei "BP PLC.", įvyko sprogimas ir gaisras, per kurį gręžybos denyje ir prie jo žuvo 11 darbininkų. Kiti įgulos nariai buvo evakuoti, tačiau po dviejų platforma apvirto ir nuskendo Meksikos įlankoje, o žuvusiųjų lavonai niekada nebuvo rasti.

Vėliau iš grąžinio per 85 dienas išsiliejo apie 779,8 tūkst. kubinių metrų naftos - 19 kartų daugiau negu per tanklaivio "Exxon Valdez" katastrofą netoli Aliaskos. Likviduojant šios nelaimės padarinius, JAV sutelkė daugiausiai laivų nuo sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 1944 metais, o BP vos išvengė žlugimo, išleidusi milijardus dolerių padėčiai taisyti.

"Negaliu patikėti, kad rytoj sukaks vieneri metai, nes atrodo, kad viskas įvyko ką tik" - antradienį savo svetainėje socialiniame tinkle "Facebook" rašė Courtney Kemp, kurios vyras Roy Wyattas Kempas žuvo per sprogimą platformoje.

"Per šį laiką išmokau daug naujų dalykų, tačiau svarbiausia gyventi taip, tarsi kiekviena diena tau būtų paskutinė... Tai svarbu, jeigu iš tikrųjų gyveni", - pridūrė ji.

"Transocean" į memorialinį skrydį pakvietė po tris kiekvieno žuvusiojo artimuosius. Planuojama, kad jie kelis kartus apskris nelaimės sraigtasparniu, nors jų mylimų žmonių žūties vieta niekaip nepažymėta. Tuo tarpu jūros dugne pramušto gręžinio angoje įtvirtintas gaubtas pažymėtas 11 žvaigždžių.

Kelių žuvusiųjų šeimos atsisakė dalyvauti šiame skrydyje, o "Transocean" nusprendė nekviesti žurnalistų į šį renginį ir kitą privačią gedulingą ceremoniją, kuri vėliau trečiadienį vyks Hjustone.

Tuo tarpu įlankos dugne nusėdo daugybė tonų išsiliejusios naftos, o iš jos susidaręs tirštas lipnus juodas luobas iki šiol išliko šimtų kilometrų smėlėtos ir pelkėtos pakrantės ruože Luizianoje. Mokslininkai paskelbė pastebėję, jog daugelyje vietų sustiprėjo krantų erozija.

Pavyzdžiui, palyginus prieš metus naujienų agentūros "The Associated Press" padarytas nuotraukas su naujomis, pastebėta, kad Katės saloje, kurioje pelikanai ir rausvieji garniai peri tarp mangrovių, sausumos plotas gerokai sumažėjo, o augalija nuskurdo.

"Pernai šios mangrovės buvo sveikos, tamsiai žalios spalvos. Šiemet jo nebe tokios", - sakė Luizianos laukinės gyvūnijos ir žuvų išteklių departamento biologas Toddas Bakeris.

Pasak jo, krantai ardomi tose vietose, kur dėl pasklidusios naftos sunyko augalai.